Станка Димитрова, историк от Варна: Има нужда да възпитаваме у децата чувство на обич към Отечеството

Историкът и председател на местната структура на Общобългарския комитет „Васил Левски” Станка Димитрова, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Димитрова, има ли във Варна клубове към Общобългарския комитет „Васил Левски“ и каква дейност развиват те?

Станка Димитрова: В България Общобългарският комитет „Васил Левски“ е създаден преди повече от 25 години. Така е учреден и във Варна, но в последните 2-3 години възникна идеята да се създадат клубове, наречени „Млади възрожденци“. Това са клубове, които имат за цел да се изучава по-задълбочено местната история, да организират събития, свързани и с националната ни история. Във Варна имаме три такива клуба, които включват ученици от всички възрасти. Най-активен е този в Първа езикова гимназия. И знаете ли, много зависи от преподавателя по история. Там преподавател по история е Нели Димова. Но и всичко се случва със съдействието на директора Владимир Василев. Този клуб е инициатор на много чудесни идеи, конкурси, викторини и конференции. Скоро, през ноември, предстои отново да се проведе национална конференция по идея на този клуб.

Фокус: На каква тема ще е тази конференция?

Станка Димитрова: Темата ще бъде свързана с живота и делото, подвигът на Любен Каравелов, на Христо Ботев. На конференцията миналата година се събраха ученици от 52 града в България. Много млади хора се ангажираха с тази идея, тя беше посветена на Левски. Тази година отново участниците ще се изявят с презентации, кратки документални филми – за родове и за живота и делото на националните ни герои. Искам за подчертая и подкрепата, която получаваме от Регионалното управление по образованието. Бях много изненадана, когато миналата година Зала „Пленарна“ на Общината беше препълнена с ученици от цяла България. И тази година ще има срещи с авторитетни личности и учени, които се занимават с периода на Възраждането.

Фокус: Има ли интерес към тези клубове, към проучването на националната и местната история?

Станка Димитрова: Не е мъртва идеята за националното чувство у младите хора. Лошото е, че не всички знаят, че се работи в тази посока. Ние имаме още един клуб, с малки ученици – в четвърти клас, те са от училище „Св. Цар Борис“ в квартал „Владислав Варненчик“. Най-малките са децата от Детска градина „Крилатко“. Те са вече в четвърта група. Преди години имаше такова движение „Опознай своя роден край“, но сега имаме нужда от възпитаване на децата в чувство на обич към Отечеството, на преклонение и уважение към собствената история.

Диана СТОЕВА