Станко Ставрев, школа за обучение на кучета-Берковица: Използването на обучени кучета в специализирани мисии може да реши ситуация, в която човек е безсилен

 

В социалните мрежи от няколко дни доби популярност куче от специалните части на САЩ, което американският президент определи като герой. Причината е участието на животното в акцията по ликвидирането на лидера на групировката „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади. Нашите структури за сигурност също разчитат на помощта на кучета, а местата, в които те се обучават на територията на страната са две. Едното от тях е в Берковица. Днес ви срещаме с началника на школата за обучение на водачи и кучета в града към ГД „Национална полиция“ Станко Ставрев, от когото и ще научим в какви ситуации четириногите се оказват най-големите помощници и какъв е пътят на обучение, който те изминават в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Господин Ставрев, през последните дни, знаем, популярност придоби едно полицейско куче в САЩ, помогнало при ликвидирането на лидера на групировката „Ислямска държава“. Честа практика ли е използването на такива обучени кучета в подобни ситуации?

Станко Ставрев: Да. Има такива кучета в световен мащаб. Те повечето са в специализираните части на армията, които изпълняват такива специфични задачи, както в случая с ликвидирането на Ал Багдади, за който спомена американският президент. Има няколко такива случаи, в които са използвани кучета и постоянно се използват. Другият случай е, когато през 2011 г., в Пакистан беше елиминиран терористът Осама бин Ладен. Тогава също в операцията участва куче на име Кайро, доколкото ми е известно. Барак Обама, американският президент по това време, също го беше наградил. Другият случай, който е известен, е с белгийската овчарка, която участва в една антитерористична акция в северното парижко преградите Сен Дени. Тогава при проникването в апартамента, в който бяха укрити терористи, те я убиха и се взривиха, но това пък тя спаси живота на хората и на спецчастите, които влязоха в апартамента тогава. Има кучета, които се използват в специализираните отряди за борба с тероризма, в армейските спецчасти също.

Водещ: У нас, знаем, има два центъра, в които се обучават полицейски кучета. Единият е именно този в Берковица. Разкажете ни малко за дейността на тези структури у нас.

Станко Ставрев: Да. Двата центъра са към Сектор „Зоополиция и кинология“ към отдел „Охранителна полиция“ на главна дирекция „Национална полиция“. В двата центъра се обучават кучета за откриване на наркотични вещества, откриване на взривни вещества и кучета за охрана на обществения ред и превенция. В двата центъра се обучават и кучета за проникване, за задържане на хора, работа по следа.

Водещ: Очевидно много са ситуациите, в които едно подобно куче може да бъде полезно. Какви са техните предимства и може ли в даден случай едно животно да се окаже много по-добре подготвено от човека?

Станко Ставрев: Естествено. Предимството на кучето в такива случаи е, че то най-вече защитава човешкия живот. Може да реши ситуации, в които човек да е безсилен. Защото, както и в случая, според мен е станало в ситуацията в Сирия, явно кучето е проникнало първо и е създало елемента на изненадата, в който дори един терорист много трудно ще реагира. То е изключително бързо, изключително смело, създава объркване в редиците. Това дава възможност на човешкия фактор вече да окаже влияние върху решаването на дадена ситуация.

Водещ: Да разбираме, че животните се оказват много по-жертвоготовни от човек?

Станко Ставрев: Те са изключително смели, отдадени на работата си, нямат време за размисъл, изпълняват задачата, която му е поставена, по най-бързия начин. Това дава предимство пред човека.

Водещ: В тази връзка, към днешна дата колко кучета се обучават у нас?

Станко Ставрев: В системата на МВР в  различните структури има над 500 кучета, които са разпределени към полицията, жандармерията, ГД „Национална полиция“, организирания отряд за борба с тероризма. Изпълняват най-различни задачи по време своето обучение.

Водещ: Как протича самото обучение?

Станко Ставрев: Обучението на кучето протича още от самото му раждане. След първата му ваксина започва извеждане и запознаване с биотопа, в който то ще живее и работи. Това са социални животни, които работят в социална среда и е много важно те да бъдат запознати с нея. След това се обучават на похвати от обща послушност, преди да влязат в курсовете на обучение, които са вече над 1 година, когато кучето навърши. Всяко едно от тях е разпределено по определени направления на дейност, в зависимост от своя характери, от своята способност и от много други неща.

Водещ: Откъде обаче се вземат животните? Вероятно има определени изисквания, на които те трябва да отговарят?

Станко Ставрев: Точно така. Да, ние имаме собствена развъдна дейност в системата на МВР, от която се снабдяват отделните структури. Също така системата закупува кучета в определен периоди от време. След като се отгледат в нашите центрове, животните се дават в структурите на водачите от най-малката подходяща възраст, около 3 месеца, които провеждат обучение на кучето преди да дойде на курс. Тогава вече в курсовете се определят тяхното направление на дейност. Дали ще открива взривни вещества, дали ще открива наркотични вещества, дали ще бъде използвано за охрана на обществения ред и превенция.

Водещ: В зависимост от качествата, които то е проявило в хора да обучение.

Станко Ставрев: Точно така. В зависимост от неговите способности, правят се тестове на 7, на 11 месеца, след това след навършване на една година им се определя направлението на дейност.

Водещ: В целия този процес на обучение, колко важна е връзка между човека и кучето?

Станко Ставрев: Тя е най-важната. Когато водачът получи малко куче, той го отглежда и живее с него. Така кучето се привързва към него, оттам нататък се създава една управляемост, контролираност от самия водач. Тя идва от връзката между водача и кучето, а не от самото послушание. Послушанието е елемент на обучение, а начинът на отглеждане създава вече самата връзка между водача и кучето.

Водещ: Къса ли се обаче в даден момент тази връзка, когато животното бъде разпределено някъде?

Станко Ставрев: Не, то е разпределено с водача си. Той го е обучил, отгледал го е и идва вече специализирано обучение с него. И в следващите 10 години, в най-честия случай, те са един екип, живеят неразделно до навършване на пределна възраст, когато кучето вече не може да изпълнява тези задачи, които са му възложили.

Водещ: Средно коя е тази възраст? Колко време едно животно може да служи в структурите на МВР?

Станко Ставрев: До 10-годишна възраст, в зависимост от неговото физическо състояние, но най-често до 10 години.

Водещ: Най-често сме свикнали да виждаме като че ли животни от породата немска овчарка. Това ли е най-предпочитаната за обучение?

Станко Ставрев: В момента в  структурите на МВР най-разпространена е немската овчарка, работен тип. Белгийската овчарка „малиноа“, която  участвала в операцията срещу Ал Багдади също, както и в парижкото предградие. Тази порода е разпространена в полициите и армията по цял свят. Много добро куче е. Немската овчарка, работен тип също. Използват се в специализираното обучение за откриване на наркотични вещества, патрулна дейност. Също така използваме породата лабрадор в търсенето на наркотични вещества, на взривни вещества. На този етап в системата това са кучета, които са най-разпространени.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА