Становището на Св. Синод за националната стратегия на детето е свалена от сайта на институцията

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Няколко дни след публикуването му Становището на Св. Синод за националната стратегия на детето беше свалена от сайта на институцията, съобщават от Св. Синод на БПЦ.
В свое изявление Ловчанският митрополит Гавриил отбелязва, че текстът на становището е изготвен от отговорния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова. „Няколко 4 дни преди 8 февруари разбрахме, че последният срок за давене на становище в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане е 8.02.2019 г. Лично към мене се обръщаха много хора, като молеха непременно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Св. Синод да даде становище. Обърнах се към хора, с които Св. Синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса. Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа Проекто-текст на становище на Св. Синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Св. Църква. Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст“, обяснява Ловчанският митрополит Гавриил.
Той уточнява, че на 6 февруари главният секретар на Св. Синод еп. Герасим е разпратил текста на всички митрополити от Св. Синод на БПЦ и добавя, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са казали, Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
„Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца“, се посочва в изявлението на Ловчанския митрополит.