Станчо Русев, председател: Безпроблемно и без инциденти премина календарната година за Клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Трапезица 1902 година“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Безпроблемно и без инциденти премина календарната година за Клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Трапезица 1902 година“. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново неговият председател Станчо Русев. Освен традиционните експедиции, които планинарите предприемат ежегодно, те са се включили и в няколко мащабни международни похода. Повече за това какво се е случило и какво предсвиждат планинарите, прочетете в интервюто.

 

Фокус: Г-н Русев, нека направим  един кратък отчет на събитията, в които се е включил Клуба по пешеходен туризъм към ТД „Трапезица 1902“ през 2017 година?

Станчо Русев: Годината беше особено успешна. Беше и безпроблемна, тъй като не сме имали някакви злополуки по време на нашите мероприятия. Ние по принцип изготвяме примерен план за дейностите през дадена година, който се приема по време на отчетното събрание на Клуба. То се провежда ежегодно, през януари. По принцип, в рамките на нашия календарен план, има включени организирани излизания в планината поне два пъти в месеца. Този план се прави, след като се съберат предложенията на всички членове , освен това имаме и традиционни прояви, чиито дати не се променят. Такива са мероприятията, които организираме за Националния празник на България – 3-ти март. Имаме „зимно изкачване на връх Ботев“, което правим около датата на сформирането на нашия клуб – 12-ти април 1909 година. Имаме и традиционна проява – „летен Ботев“, който правим през юни. Във връзка  с Деня на туризма, през август, правим отново изкачване на някой по-висок връх.

Фокус: Кои са основните експедиции, които предприехте през настоящата година, извън проявите, които изброихте?

Станчо Русев: Ние категоризираме проявите на експедиции, които са в близост до Тръново, на такива, които са по-далече, но са в границите на страната и на международни. Имахме планирани и осъществени две международни прояви през 2017 година, в които се включиха повече представители на Клуба ни. Освен това отчетохме и няколко индивидуални излизания на членове на Клуба извън България. Такива имаме над 10. Едната от международните прояви беше условно наречена „Обиколка на Баварските замъци“. Всъщност ние бяхме в Австрия, Швейцария и Германия, като в Австрия успяхме да се качим на връх Гросглокнер, което е едно добро постижение за нашия Клуб, защото самият преход е малко по-труден и изисква добра екипировка и умения. Другото ни мероприятие извън България беше посещение на Атонския полуостров, което осъществихме през септември. Там бяхме само мъже, тъй като, както всички знаят, че посещението на жени е забранено. Освен Зографския манастир, през който преминахме, ние бяхме и в столицата на полуострова. Успяхме да се качим и на връх Атон, който не е с голяма надморска височина, но и в тази проява се представихме добре.

Фокус: Казахте, че в тези две прояви, за които разказахме, са се включили повече хора. Колко души бяхте?

Станчо Русев: В първата ни проява за Австрия, Швейцария и Германия бяхме общо 35 участника, като към върха бяхме 22-ма планинари, защото ние разделяме групите на планински и подпланински. В Атон бяхме 24 човек, като имаше и две пилотиращи коли, които ни оставиха на входа на полуострова.

Фокус: А колко души се включват в експедициите, които се провеждат у нас?

Станчо Русев: Различен е броят на участниците и той се определя според самите мероприятия и маршрутите. Групите достигат до 80 човека. Това е максималната бройка за 2017 година. Има и един традиционен поход, който организираме за трета – четвърта година – „По пътя на мощите на Св. Иван Рилски“. Това е поход от Велико Търново до Рилския манастир, като има възможност хората да се включват на различни етапи и много планинари се възползват от нея.  През 2017 година участниците бяха над 200. Те, разбира се, не са само от Търновски регион, а от цялата страна.

Фокус: А колко общо са членовете на Клуба по пешеходен туризъм във Велико Търново?

Станчо Русев:  През настоящата година отчитаме 100 членове, като това е най-малкият брой, който сме регистрирали в последните няколко години, тъй като преди сме достигали до 200-250 човека. Отчитането се прави на база на закупените марки за членство за дадената година. Иначе аз имам и списъчен състав на членовете, защото често има такива, които поради една или друга причина са се отказали за даден период, но след това се връщат. Този състав е с около 500 човека.

Фокус:  А може ли в аванс да разкрием малко повече за експедициите, които предвиждате за 2018 година?

Станчо Русев:  За догодина предвиждаме една голяма международна екскурзия, каквато до сега не сме правили. Предложението ни е от 17 до 31 август да направим екскурзия, наричам походът така, защото в планината ще сме съвсем за кратко. Ще пътуваме в посока Пиренеите, граничната планина между Франция и Испания. Ще се движим с автобус. Като тръгнем от тук ще минем през Италия, Франция, от там ще се прехвърлим през планината, като ще спрем на най-високия връх, но няма да го изкачваме, защото това ще отнеме 2-3 дни, а в това време екскурзиантите няма да има с какво да се занимават. Ще посетим едно курортно градче, след това ще слезем до Мадрид, където ще имаме два дни за разглеждане. В Барселона също ще бъде два дни, ще спрем и в Сарагоса и след това ще се върнем по образния маршрут. Искам да подчертая, че в тази екскурзия може да се включи всеки, без да е член на Клуба. Цената на пакета е 1343 лв.

Фокус:  Дали имате информация относно заетостта на хижите във Великотърновско към момента, за настоящите празници?

Станчо Русев: Да, интересът към нашите хижи и през тази година е голям. Именно по тази причина, специално ние, планинарите от Велико Търново, се разделяме на по-малки групи и правим походи край други градове. Част от нашите членове са за Коледа в местността Узана, а за Нова година ще имаме  група, която ще бъде на хижа Ален мак край Силистра. Там ще има и колеги от Силистра, Добрич и Разград.

Фокус: Може да обобщим, че регионалните бази се посещава от хора, които не са от региона и съответно великотърновци ходят в други градове?

Станчо Русев: Да. Това е така защото по празниците се събират повече почивни дни, а когато има такива, ние се възползваме. Пък и  тук в нашата планина си излизаме по-често, когато имаме и по-малко време.
Луиза ТРАНЧЕВА