Станчо Станев – художник:  Запленен съм от Родопите и затова направих изложба в Смолян като включих родопски  мотиви – гайдари и  хайдути

Станчо Станев – художник от Русе, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-н Станев, вие живеете и работите в Русе,  рисувате различни по теми  картини,  какво ви провокира да започнете да рисувате Родопите и хора от Родопите, и да представите в Смолян изложба?

Станчо Станев: Провокацията тръгна от сина ми Стойко Станев, който свири на гайда,  тук участва в няколко събори – на Рожен, на Гела, Доспат, той добре се развива в пеенето и в свиренето на гайда и чрез него дойде и провокацията да рисувам гайдари, те просто се вписаха в тази обща тема, защото темите, по които рисувам са доста разнообразни. Исках да направя изложба в град Смолян и я осъществих, с помощта на полк. Борис Раков от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Смолян. Нещата се случиха и открих изложбата в Смолян на 17 този месец, като ще остане до края на месеца. Като рисувам използвам различни техники, запленен съм от Родопите и затова в тази изложба включих родопските мотиви – гайдари, хайдути и т.н.  Много ми беше приятно, че на откриването на изложбата присъстваха и моите модели, хората помогнали ми за изложбата – Петър Янев, Стою Чонгаров, Христо Топчиев, Костадин Илчев, както и подкрепата, която ми оказаха от Община Смолян в лицето на зам.-кмета Марин Захариев.  Аз като художник имам афинитет към художника Владимир Димитров – Майстора и аз имах желанието да се срещна на живо с моите модели. Владимир Димитров – Майстора е бил познат с всички свои модели, затова те са толкова истински. Ако рисуваш по снимка ще пресъздадеш образа, видяното, но то няма  душа.

„Фокус“: За първи път в Смолян представяте изложба, ще има ли още такива?

Станчо Станев: Първо искам да кажа, че ми хареса много задушевността на хората тук, природата. Това е първата изложба, която в Смолян представям, а иначе е втората ми самостоятелна изложба, която представям. Следващата, която ще направя тук ще бъде с повече мотиви и още по-сериозно представяне на гайдари, природни пейзажи, стари родопски къщи  и т.н. Като цяло имам седем участия в национални и международни изложби.

„Фокус“: Намирате ли някаква прилика между Смолян и Русе, като художник как ги виждате тези два града?

Станчо Станев: Художникът харесва интересните и провокативните неща, интересно  е да сравниш един аристократичен град  като Русе с един град  с дух като Смолян, дух на хайдути, комити,  гайдари. В моите изложби много засилено присъства темата за Орфей и Евредика и мои картини за били излагани на национални и международни изложби, а като я представих темата и тук сега разбрах, че има много сериозна връзка  със Смолян  и с планината Родопи. Интерес тук в Смолян създаде и една моя картина, пред която се състоя и откриването и тя е „Орфей и аргонавтите“ .  И занапред ще продължа да разработвам темата за Орфей.

Даниела БОЙКОВА