Старши комисар Николай Димов, ОД МВР – Смолян: По 2-3 сигнала, свързани с агресия на психично болни хора, постъпват в полицията за седмица

Ежедневно се сблъскваме със случаи на агресия от страна на психично болни хора и това е голям проблем за обществото. Поне по 2-3 сигнала на седмица за проблеми, предизвикани от тях, се получават в полицията в Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян старши комисар Николай Димов – директор на Областната дирекция на МВР – Смолян. По думите му, процедурата е доста сложна при задържането им. Единият начин е по доброволен път този хора да се подложат на лечение в специализирано заведение, но е трудно, защото те трябва да осъзнаят че са болни. „Трудно отиват доброволно на лечение, а ако отидат доброволно, те може още на следващия ден да си тръгнат оттам. Вторият начин е принудително да бъдат настанени в болница, но в тези случаи трябва да има доказани предпоставки, че те са опасни за себе си и околните. А принудителното настаняване става с решение на съда на открито заседание“, поясни ст. комисар Димов.

Той уточни, че сигналите, които се подават в полицията са най-вече от битов характер. Психично болните проявяват агресивно поведение към близки и съседи, правят скандали, повреждат имуществото, отправят заплахи. Въпреки това те не носят наказателна отговорност за деянията си, подчерта директорът на полицията.

Той припомни, че преди няколко години в област Смолян има регистрирани и сериозни престъпления, извършени от психично болни хора. „В община Баните една жена направи палеж, друга от село Загражден уби мъжа си, а мъж от Рудозем буквално насече баща си. Тези, които са регистрирани в психодиспансера в Устово по Закона за спешната психиатрична помощ, може да ги приведем там веднага“, допълни ст. комисар Димов. Той посочи, че в повечето случаи след решение на съда, психично болните, които са извършили тежките престъпления се освобождават чрез налагане на медицински мерки. „Безпомощни сме, защото нямаме помещения в които да ги задържаме, капацитетът е ограничен. Това е тежък национален проблем, а в повечето от случаите близките им оттеглят първоначално подадените срещу тях жалби“, обобщи ст. комисар Димов.

Нели ГЕРГЬОВСКА