Стела Бозурова, Сдружение на младите психолози в България – Варна: Няма правилно решение при отказване от зависимост, има индивидуално

Няма правилно решение при отказване от зависимост, има индивидуално. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Стела Бозурова, социален педагог по работа със зависими лица и член на Сдружение на младите психолози в България – Варна. По думите й, за да се спаси човек от капана на зависимостта, той трябва да вземе еднолично и осъзнато решение, защото по този начин си създава мотивация. „От там нататък има специалисти, които могат да ни помогнат, да ни напътстват, да ни дават дори съвети. В това число влизат и медицински лица, които да следят функциите на тялото. Има различи начини, с които можем да се справим със зависимостта. Когато говорим за алкохолна зависимост в начална фаза, можем да се справим и сами, с подкрепата на нашето близко обкръжение и с консултации от психолог или друг специалист, който работи със зависими”, обясни Стела Бозурова.

Тя посочи, че групите за взаимопомощ са едно от най-адекватните решения, защото събират лица, които са със сходни проблеми. „Те споделят в рамките на тази затворена общност с убеждението, че нищо от казаното няма да излезе извън нея. Има доверие помежду им, взаимност, разбирателство”, каза специалистът.

Всяка една зависимост, по думите на Стела Бозурова, крие сериозни последици, защото не покосява само физическото състояние на човек, а и психическото.  Тя се обоснова, че наблюдавайки белезите на зависимостта – липса на апетит, загуба на тегло, отпадналост, обилно потене, дехидратация и други, всъщност остава невидима вътрешната саморазруха – борбата на живот и смърт. „Наистина е необходимо да се намери човек, който да помогне, но е желателно той да не е близък, защото близките хора са пристрастни, поради чувствата си към зависимия. Специалистът е безпристрастен”, подчерта Стела Бозурова.

Деница НИКОЛОВА