Стела Бозурова, социален педагог от Варна: Страшните картинки върху цигарените кутии не действат на зависимите, но рефлектират върху детската психика

Страшните картинки върху цигарените кутии не действат на зависимите, но рефлектират върху детската психика. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Стела Бозурова, социален педагог по работа със зависими лица и член на Сдружение на младите психолози в България – Варна. „На картинката ясно е показано до какво води тютюнопушенето. Децата го възприемат със зрението си и го смятат за нещо страшно. Ако вместо това им бъде обяснено, няма да има такъв ефект”, посочи Стела Бозурова.

Тя подчерта, че е от изключителна важност да функционира превантивна програма, която да информира много ясно юношите каква е вредата от зависимостите, особено ако е вследствие на употреба на психоактивни вещества. „В днешно време хората сме презадоволени от към много неща, да не кажа откъм всичко. Затова и търсим емоцията, която да градира. Именно това е другият фактор, който предразполага да се отключи зависимост. Това презадоволяване всъщност пречи да видим малките неща, тези, които водят към истинското щастие”, подчерта Стела Бозурова.

Деница НИКОЛОВА