Стела Семерджиева, психолог: Ако искаме да променим нещо, трябва да започнем да пишем какво искаме да постигнем

Снимка: Pixabay.com

БургасАко искаме да променим нещо, трябва да започнем да пишем какво искаме да постигнем. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас психологът Стела Семерджиева. „Със сигурност трябва да започнем от някъде – всяко нещо има първа крачка. Аз лично съм привърженик на писането. Просто сядаме и започваме да пишем, какво искаме да постигнем. Това е един процес на посяване на семената без значение дали планираме новата си година или принципно си планираме целите. Писането помага да избистрим мислите и със сигурност ще преминем през няколко чернови, докато стигнем до финалния вариант, а това вече започва да ни променя“, добави Стела Семерджиева.

По думите й в този процес на проектиране внимателно преосмисляме приоритетите си и вече започваме да променяме поведението си и поясни, че чисто технически, когато планираме целите си ние активираме лявото полукълбо от мозъка си, което отговоря за логиката, рационалното мислене, раздробяване и анализиране на детайлите. „За да постигнем планираните цели, трябва да включим и дясното полукълбо от мозъка. А дясното полукълбо отговаря за интуицията, творчеството, синтеза, т.е. дава представа за общата картина. И така бихме могли да използваме силата на дясното полукълбо като си направим например позитивни утвърждения“, уточни Семерджиева.

Тя уточни, че позитивното утвърждение може да е отделна фраза или изречение, които помагат в изграждането на положително отношение към себе си или дадена ситуация, за да действаме в съгласие с целите, които сме си поставили. „Едно работещо утвърждение трябва да съдържа 6 части: да е лично, да е позитивно, да е в сегашно време, да може да се визуализира и да има емоционален заряд. И за да стане по-ясно ще дам един пример: Ако съм си поставила за цел откажа цигарите, бих могла да си напиша следното утвърждение: Удовлетворена съм, (емоционален заряд) че аз (лично), приемам (сегашно време), с грижа за здравето си (позитивно), че въпреки, че около мен се пуши, аз избирам да не го правя“, каза още Стела Семерджиева.

По думите й за да е максимално ефективна тази практика е необходимо при практикуването й да постигнем едно спокойствие, при което да ограничим потока от нахлуващи мисли и напрежения в тялото, за това можем да изберем някаква релаксация за успокояване на ума и тялото и след това да започнем подробно да си визуализираме ситуации свързани с поставената цел и това как се справяме, как успяваме и как се чувстваме, когато го визуализираме.

„Можем да усилим това, като създадем много конкретна представа, с много малки детайли включвайки и сетивата си, например: как сме облечени, какви са дрехите ни, косата ни, на какво ухае наоколо, какви шумове чуваме, какво усещаме в тялото. И така ден след ден, подкрепяме сценарият, който вече сме избрали за себе си. Бихме могли да практикуваме това за всяка една област на живота си, като: да преодоляваме страхове, да се отървем от вредни навици, да прескочим вътрешни бариери“, каза още психологът.

Тя добави, че визуализирайки отново и отново си създаваме вътрешна зона на комфорт и срещата с подобна ситуация в реалността няма да е толкова плашеща и трудна. За добрите резултати са необходими разбира се и реални действия, постоянство и отговорност, защото само ние носим отговорност за изборите си, за действията и бездействията си.
Мария КУРТЕВА