Стела Семерджиева, психолог: За да стартира нещо ново, е необходимо да вземем вътрешно решение за това, защото „вратата към промяната” е вътре в нас

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Психологът Стела Семерджиева, в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: В края на всяка година почти всеки се замисля за отминалото и това, което предстои. Заблуда ли е, че със започването на нова година,човек започва ново начинание или това зависи от самия теб, независимо кое време на годината е ?

Стела Семерджиева: Използвайки думата „нова”, „нова година”, или нова декада” само по себе си не означава, че започва нещо ново,  че старото се променя. За да стартира нещо ново, е необходимо да вземем вътрешно решение за това, защото „вратата към промяната” е вътре в нас, при това тя се отключва само отвътре и ключът притежаваме само ние. Така, че нито нова година, нито молбата или ултиматума на някой от вън, могат да отключат тази врата. За новите предизвикателства са ни нужни кураж, търпение, смирение и мъдрост, да видим, когато нещо е в наша власт и зависи от нас и  когато е нужно с мир да приемем независещото от нас.

Фокус: Психология ли може да се нарече равносметката, която човек трябва да си прави, постоянно, а не само в края на годината?

Стела Семерджиева: Равносметката е нещо, от което имаме нужда, така сме устроени – искаме да знаем: какво се случи, как се случи, защо се случи, в какво успяхме, какво ни помогна, какво ни попречи. Все въпроси отговорите, на които са ни важни, за да изграждаме и утвърждаваме представата за себе си, да балансираме самооценката си, да се замерим с по-предишна своя вересия. Моментът на приключването на една година и започването на новата  е добър повод за равносметка, но това не е задължително да се случва само тогава, има хора които правят това на рождения си ден или по друг повод, а може и без конкретен повод. Наред с равносмеката обаче, можем да дадем прошка, както и да изкажем благодарността си. Така самия процес на приключване и затваряне на старата година ще бъде много по-пълен. Да помислим на кого и за какво сме благодарни. Не е и необходимо да чакаме специален ден за прошка, за да поискаме прошка и да дадем прошка. Така можем да встъпим в новата година без обида и чувство на вина и да мобилизираме цялата си енергия да набележим новите си цели, както и да подготвим рецептата за осъществяването им.

Фокус: Каква би могла да бъде рецептата, за да може човек наистина да промени нещо, без значение кое време на годината е?

Стела Семерджиева: Със сигурност трябва да започнем от някъде – всяко нещо има първа крачка. Аз лично съм привърженик на писането. Просто сядаме и започваме да пишем, какво искаме да постигнем. Това е един процес на посяване на семената без значение дали планираме новата си година или принципно си планираме целите. Писането помага да избистрим мислите и със сигурност ще преминем през няколко чернови, докато стигнем до финалния вариант, а това вече започва да ни променя. В този процес на проектиране внимателно преосмисляме приоритетите си и вече започваме да променяме поведението си.

Чисто технически, когато планираме целите си ние активираме лявото полукълбо от мозъка си, което отговоря за логиката, рационалното мислене, раздробяване и анализиране на детайлите. За да постигнем планираните цели, трябва да включим  и дясното полукълбо от мозъка. А дясното полукълбо отговаря за интуицията, творчеството, синтеза, т.е. дава представа за общата картина. И така бихме могли да използваме силата на дясното полукълбо като си направим например позитивни утвърждения .

Фокус: Как бихме могли да си направим позитивно утвърждение, което да работи ефективно за нас?

Стела Семерджиева: Позитивното утвърждение може да е отделна фраза или изречение, които помагат в изграждането на положително отношение към себе си или дадена ситуация, за да действаме в съгласие с целите, които сме си поставили.

Едно работещо утвърждение трябва да съдържа 6 части: да е лично, да е позитивно, да е в сегашно време, да може да се визуализира и да има емоционален заряд.  И за да стане по-ясно ще дам един пример: Ако съм си поставила за цел откажа цигарите, бих могла да си напиша следното утвърждение: Удовлетворена съм, (емоционален заряд) че аз (лично), приемам (сегашно време), с грижа за здравето си (позитивно), че въпреки, че около мен се пуши, аз избирам да не го правя.  За да е максимално ефективна тази практика е необходимо при практикуването и да постигнем едно спокойствие, при което да ограничим потока от нахлуващи мисли и напрежения в тялото, за това можем да изберем някаква релаксация за успокояване на ума и тялото и след това да започнем подробно да си визуализираме ситуации свързани с поставената цел и това как се справяме, как успяваме и как се чувстваме, когато го визуализираме. Можем да усилим това, като създадем много конкретна представа, с много малки детайли  включвайки и сетивата си, например: как сме облечени, какви са дрехите ни, косата ни, на какво ухае наоколо, какви шумове чуваме, какво усещаме в тялото. И така ден след ден, подкрепяме сценарият, който вече сме избрали за себе си.  Бихме могли да практикуваме това за всяка една област на живота си, като: да преодоляваме страхове, да се отървем от вредни навици, да прескочим вътрешни бариери…Визуализирайки отново и отново си създаваме вътрешна зона на комфорт и срещата с подобна ситуация в реалността няма да е толкова плашеща и трудна. За добрите резултати са необходими разбира се и реални действия, постоянство и  отговорност, защото само ние носим отговорност за изборите си, за действията и бездействията си.

Мария КУРТЕВА