Стела Семерджиева, психолог: Малките постижения – горивото, което ни движи към успеха

Радио „Фокус“-Бургас разговаря с психолога Стела Семерджиева за очакванията ни от новата година и как да ги сбъднем.

Фокус: По Коледа и Нова година получихме многобройни пожелания, те бяха отправени към нас от близки и познати по най-различен начин – като съобщения в социални мрежи, коледни картички, дори и като късмети в новогодишната баница. Какво можем да направим, за да ги сбъднем?

Стела Семерджиева: Ако всички тези новогодишни пожелания останат в нас само като една мечта или желание, която ние пасивно очакваме да се сбъдне, да се случи от само себе си, то шансът е минимален. Разбира се, прекрасно е човек да мечтае, но, за да постигне желаното, е необходимо да го превърне в цел.

Фокус: Как може да се случи това на практика, да превърнем мечтите си в цел?

Стела Семерджиева: Би могло да се започне с конкретизиране, като си поставяме конкретна цел. Често се случва хората да не знаят какво точно искат да се случи в живота им, а ако не си наясно какво искаш, то няма как да го постигнеш. Има разлика в това да желая да съм успешна или да са ми пожелали успех, от това да имам идея какво за мен е да съм успешен и какво за мен е да имам успех. Например, да съм успешен за мен конкретно може да означава да завърша образованието през си тази година. Тогава вече съм наясно какво е успех за мен през тази година и реално бих могла да го постигна, т.е. да можем в началото да си представим края. Не само края като факт, а да се опитаме да преживеем събитието, емоционално, да го усетим с тялото си, да завибрираме на честотата на успешния резултат и ето мечтата се е превърнала в цел. Но и това не е достатъчно…

Фокус: А какво друго е необходимо?

Стела Семерджиева: Да извървим пътя до целта си, да действаме чрез съзнателни усилия. На този етап следва да правим конкретни стъпки. Стъпките представляват малките задачи, които трябва да решим по пътя към целта. Ако се върнем на примера със завършването на образованието, то стъпките по този път биха били подготовка и успешно полагане на всички изпити, за да стигнем до финала. Понякога препъни камъни по пътя се оказва липсата на сила и воля, за да преминем през всички трудности и изпитания. През тях можем да минем, преодолявайки ги, с ясното съзнание за това, което искаме да постигнем накрая, онова, което вече сме си представили. Тогава ще видим смисъл в пътя и ще сме щастливи и мотивирани, за да го извървим. Можем да преживеем удовлетворение от всяка малка крачка. Като всеки успех и това ни е нужно като гориво, което да ни движи през целия път.

 Фокус: Понякога често правим и грешни крачки, объркваме се по пътя. Какво мислите за това?

Стела Семерджиева: Наричаме грешки нашите избори, които са довели до последствия, които не искаме да преживеем, те обаче са необходима част от пътя. Ако сме осъзнати, ще умеем да ги видим, да си ги признаем, защото иначе рискуваме да се самозаблуждаваме и да се оправдаваме пред себе си и пред другите, вместо да видим на какво ни учат те. Когато разберем на какво ни е научила грешката, тя се превръща в полезен опит. Грешка може да се окаже единствено нежеланието ни да видим грешките и да ги интегрираме като опит.

Фокус: Какво още може да ни помогне?

Стела Семерджиева: Изготвянето на конкретна програма с фиксирани в нея действия и срокове за всяка една задача. А най-добре би било да си изготвим програма и периодично да проверяваме докъде сме стигнали и да се поздравяваме за свършеното до момента. Това възпитава у нас и отговорност и ни помага да осъзнаем, че животът ни не е резултат от действията на други хора и обстоятелства, а от собствения ни избор.

Деница ДИМИТРОВА