Стела Семерджиева, психолог: Съвременната жена иска твърде много от себе си и твърде малко за себе си

По повод 8-ми март, Деня на жената,  Радио „Фокус“-Бургас разговаря с психолога Стела Семерджиева за жената днес и затова каква трябва да бъде, за да бъде пълноценна както за себе си, така и всички около нея.

Фокус: Г-жо Семерджиева, какво се случва с жената днес и с женствеността?

Стела Семерджиева: Жената на нашето време се е превърнала в многоръката Шива, която може всичко, издържа на всичко и огрява навсякъде. Тя върши паралелно много неща, точно както Шива с шестте си ръце. Българската жена е силна, тя се справя успешно с безбройните си задачи и някъде по пътя към разрешаването на поредната е забравила собствените си потребности. Съвременната жена иска твърде много от себе си и твърде малко за себе си.

Фокус: Как бихме могли да променим това?

Стела Семерджиева: Като започнем от нашата ценност, не поставяйки на първо място партньора си, децата си или работата, а себе си. Защото това, което слагаме на първо място, преди себе си, често се превръща в наш проблем. Ако поставим децата си на първо място, ние се превръщаме в едни скопчени майки и по този начин не им позволяваме да поемат отговорност за живота си и да се развиват. Ако поставим партньора си на първо място, то тогава превръщаме взаимоотношенията си в зависимост, която започва да ни задушава и спира развитието ни като личности. Или пък работата си и се превръщаме в едни работохолички, които постоянно са изморени, недоволни и нямат възможност и време да се насладят на живота. Да поставяме себе си на първо място като жени означава да кажем „да“ на щастието си и съответно да можем и да даваме от това щастие на всички около нас.

Фокус: Как можем да развием своята женственост?

Стела Семерджиева: Като си позволим да се срещнем с всички аспекти на нашата женска същност и дадем поле на изява на всяка една от тях. Да си позволим да сме по детски наивни, пърхащи от радост с ентусиазма на момиченце. Да показваме своята страст и сексапил с енергията на любовница, да бъдем кралици, отстоявайки себе си, знаейки своята стойност. В същото време да можем да бъдем майките, домакините, да създаваме уюта в дома и грижата за най-близките си хора. Когато една жена може да се свърже с тези свои аспекти, тя цялостно е хармонична и не се налага да ги проявява през нездравите им форми, като се превръща в мрънкаща, недоволна, неудовлетворена и самодостатъчна.

Фокус: Какво бихте казали на жената днес?

Стела Семерджиева: Да търси баланса, да търси баланса в живота си, между това да е силна, побеждаваща, целеустремена, постигаща целите си и уменията да е слаба, нежна, крехка, да е гъвкава и да се вслушва повече в женската си душа.

Деница ДИМИТРОВА