Стефан Проданов, организатор: Над 220 реанактори от пет страни и България пристигат  в Свищов за XV-то издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“

Над 220 реанактори от пет страни и България пристигат  в Свищов за XV-то издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Това разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стефан Проданов, един от организаторите. Той припомни, че събитието ще се проведе през втория уикенд на юни – 7,8 и 9 в Свищов и в римския град Нове. Прочетете повече за предстоящото събитие в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Проданов, нека представим на нашите читатели кои ще са основните моменти в програмата на предстоящото издание на Фестивала за антично наследство „Орел на Дунава“, който се превърна в традиция за Свищов?

Стефан Проданов: Ние ще запазим традицията да бъде плътна програмата, да има страшно много ангажименти към публиката, най-вече, защото фестивалът е създаден с цел групите да представят най-добрата си подготовка в дадена сфера на Античността, за да може публиката да остане доволна. Искам само да напомня, че това е първия в България, а и на Балканите античен фестивал, така че надявам се вече да сме удовлетворили голяма част от тези, които са ни посетили, а тези, които не са нека все пак намерят време и да се появят в Свищов, защото през втория уикенд на юни ( на 7, 8 и 9) ние казваме на всички добре дошли в Свищов.

Фокус: Няколко думи и за програмата?

Стефан Проданов: Програмата, както казах, ще е много разнообразна. На сцената ще покажат умения, сила, автентични оръжия и облекла над 220 реенактори от Италия, Румъния, Украйна, Молдова и България. Сред участниците в ХV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа – Gruppo Storico Romano от Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum – Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, както и Geto-Dacians from Moldova. Виртуозните ездачи от „Багатур” и уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините – свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските исторически възстановки на свищовска сцена. За първи път във фестивала ще се проведат Големите гладиаторски игри „Колизеум“, в които вместо индивидуални демонстрации всички гладиатори ще се съберат в неповторимо състезание за любовта на публиката и най-атрактивен двубой и гладиатор. Начало на гладиаторските игри ще даде драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano.

Фокус: Може ли да повдигнем малко завесата, какво да очаква публиката от нея?

Стефан Проданов: Сцената описва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на древните останки на Колизеума. В програмата ще видим уникалната реконструирана римска музика на Histriones (хит на италианската музикална сцена), античните танци на Nimfele Dace и Пагане, трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сцената Император Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало… Спирам до тук, за да остане и момента на изненадата.  Особено атрактивни са демонстрациите на „Багатур” по виртуозна конна езда в Нове. Големият парад на участниците ще се проведе на светлината на факли по улиците на Свищов след церемонията по откриването.

Фокус: Ще има ли отново кулинарни изненади?

Стефан Проданов: Да, разбира се. Традиционната кулинарна битка между участващите исторически групи и този път се очаква да е особено ожесточена и както обичая повелява, ще завърши с масова дегустация от публиката. Решителната голяма битка в събота вечер ще противопостави всички участници – римляни и варвари. Римската армия ще използва своята артилерия и ненадмината военна тактика, за да подчини враждебните племена, а резултатът ще е неясен до края. Нов акцент в програмата ще са ателиетата и работилниците за малките фенове на историята. В събота и неделя те ще работят постоянно на фестивална територия, за да демонстрират, но и да дадат на всеки желаещ възможност да се включи в античните занаяти, да поиграе антични настолни игри, да нареди мозайка, да нарисува митична сцена или да бъде гримиран с варварските цветове на войната.

Фокус:  Да кажем нещо и за организацията на самото събитие, както и за това къде нашите читатели могат да намерят пълната програма?

Стефан Проданов: Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. Пропуснах да спомена, че по време на откриването на фестивала, което ще е на градския площад в Свищов, кметът ще връчи традиционните награди „Златен Орел“. Лауреат през тази година за опазване на културно-историческото наследство е откривателят на Каварненското съкровище през миналата година, изтъкнатият български историк и археолог доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Лауреат на „Златния орел“ за популяризиране на българската култура е любимият български поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев, след 50 години на сцена и стотици концерти и турнета в 15 държави. Програмата всеки сам може да намери като напише в търсачките в интернет „Орел на Дунава“ 2019. Ще им излезе информация и в социалните мрежи, и в интернет на сайта.

Ние имаме един римски девиз, останал от императорите – „Всички пътища водят към Рим“, в случая на 7, 8 и 9 юни всички пътища ще водят към Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА