Стефан Радев: Възрожденският дух и бунтовното минало създават сплав, която оформя съвременния дух на сливналии

Стефан Радев, кмет на Сливен Снимка: Община Сливен

Стефан Радев, кмет на Сливен, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: В това интервю ще говорим за Сливен. Град, който не можем да си представим без паметника на легендарния войвода Хаджи Димитър на централния му площад. Издигната на пиедестал, висок 12 метра, фигурата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър, ярко се очертава на фона на Сините камъни. В основата му са разположени бюстовете на сливенските възрожденци Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов, Иван Добровски – все големи имена от българската история. Как днес Сливен се готви да посрещне на 15-ти юли 149-тата годишнина от гибелта на, може би, най-славния си войвода Хаджи Димитър питаме кмета на общината Стефан Радев. Как ще посрещнете годишнината от този подвиг, г-н Радев?

Стефан Радев: В интерес на истината, в град Сливен по-стара традиция, датираща още от 1883 година, преклонението пред Хаджи Димитър се отбелязва на неговото рождение. Тази година отбелязахме 177 години от рождението на Хаджи Димитър. 10-ти май е обявен за Ден на Хаджи Димитър с решение на Общинския съвет. Тази година имахме тържество в къщата – родната къща на войводата. Артистът Димитър Марков от Драматичния театър изнесе много прочувствен поетичен рицитал. Наистина смята се, че Хаджи Димитър е най-яркото, най-славното име от тази бунтовна история на Сливен, който въплъщава бурния и непокорен дух на сливналии. И неслучайно наистина централния площад носи неговото име. Там е паметникът, издигнат още през 1935 г. от неговите потомци. В интерес на истината, той е загинал на територията на друга община. Имам покана от община Казанлък за 15-ти юли за честването на неговата героична гибел.

Водещ: На Бузлуджа.

Стефан Радев: Да. Но пак казвам, за нас, за сливналии, 10-ти май е Денят на хаджи Димитър, денят на неговото рождение.

Водещ: Паметникът на Хаджи Димитър и бюстовете на сливенските възрожденци говорят много за духа на вашия град. Този дух запазен ли е през годините до днес?

Стефан Радев: Аз мисля, че е запазен и този бунтовен дух от Възраждането, но и това, че Сливен е първият индустриален град в европейската част на Османската империя. Първата фабрика е в Сливен. Добри Желязков – Фабрикаджията е първият български индустриалец. И  този дух, заедно с възрожденския, просветителския дух и бунтовното минало на Сливен, създават сплав, която мисля, че съставлява съвременният дух на нашия град, на сливналии.

Водещ: Днес Сливен как се вписва в общата картина на България?

Стефан Радев: В интерес на истината голяма част от проблемите, които имаме са общи проблеми за страната, бих казал. Сега проведохме открита трудова борса в общината, на която искахме да се срещнат работодателите с търсещите работа, за да намерим отговор на много въпроси, които се поставят пред общината. Хората казват, че няма работа, от друга страна фирмите казват, че няма достатъчно квалифицирана работна сила. А за да растем, да вървим нагоре ,трябва да имаме достатъчно работна сила, да очакваме инвестиции. Мисля че това е проблем и на цялата страна и като че ли при нас се усеща вече отчетливо. Това ме притеснява, затова и включваме общината в този процес, да бъдем модератори, да бъдем катализатор на това да се срещат и бизнеса, и хората, разбира се, когато говорим за работа, трябва да говорим за достойно възнаграждение и добри условия на труд. Тук е мястото пък и на образованието, аз приветствам тази политика, която правителството подема за това всички институции да обединим усилията си и да намалим броя на отпадащи ученици, да вкараме всички, които са задължени да учат в училищата, защото без образование, без подготвени млади хора няма как да разчитаме на инвестиции, от там на доходи, на развитие.

Водещ: Господин Радев, тази среща, в която общината се изяви като медиатор между търсещи работа и търсещи работници, какво показа?

Стефан Радев: Показа, че работа има, в Сливен работа има. Имаме фирми на световно ниво, които продават на международни пазари, имаме нови фирми, които влизат на пазара на труда сега в Сливен, което е много положително. В интерес на истината от тях не чух положителни отзиви за тези, които са минали през щандовете и са оставили своите CV-та. Над 1200 човека от общината преминаха през трудовата борса, но за съжаление това, което правя като извод е, че, като че ли търсенето на работна сила изпреварва предлагането и нагласата на младите хора, като че ли загубихме тази трудова етика, която имахме като нация и предстои много работа да си я върнем, и не случайно споменавам образованието като нещо на което вярвам, че е ключът към бъдещите успехи.

Водещ: Сливен как ще се включи в инициативата на правителството за цялостно образование?

Стефан Радев: Да, вече сме започнали да правим райони на училища, да създаваме съвместни групи с регионалния инспекторат, със служители на общината, на кметствата по населени места, на районното полицейско управление, така че да имаме екип, който да отговаря за всяко училище и на практика да търсим всяко дете, което е от съответния район и да прилагаме ако трябва и репресивни мерки към родителите, които не се отнасят достатъчно сериозно към задълженията си като родители, защото за мен, това да дадеш образование на детето си е първостепенно задължение на всеки родител.

Водещ: Господин Радев, лятото е месец на ремонти. Допускам че Сливен като община не прави изключение. Как вървят ремонтните дейности, освежаването на вашия град?

Стефан Радев: В момента ремонтираме и завършваме първия етап на ремонта на уличната мрежа в града, започваме втория етап през август, който ще продължи до към края на септември. Освен ремонта на уличната мрежа стартираме и с няколко инвестиционни проекта, вече са обявени спечелилите обществените поръчки за тях. Те са по  инвестиционната програма „Региони в растеж“: това е поречието на река Асеновска, облагородяване на квартал „Република“, инвестиции в градския транспорт, транспортната база на превозвачите, нови автобуси, разбира се, надявам се да няма обжалване на процедурите, така че да можем да пристъпим към приключване на договорите и стартиране на работата.

Водещ: Друго, което е характерно за общината ви днес?

Стефан Радев: Мога да кажа една новина буквално от днес. Всъщност в началото на седмицата имахме разговор в Аграрния университет в Пловдив – с наше общо желание, и на общината, и на Аграрния университет, е да започне първо разкриване на Обучителен център в Сливен на Аграрния университет с тенденция да прерасне в образование за бакалавър и магистър по агрономство, специално за овощарство и лозарство, нещо, което нашата община е лидер на производството на праскови в България. Все повече се възстановяват старите и се правят нови насаждения от праскови, череши и лозя. И така мога с гордост да го кажа, че в това отношение градината на България. И в сряда са взели на свое заседание ръководството на Аграрния университет – Пловдив да започнем реализацията на този проект. Нещо, което ще е много положително за нашия бизнес, и за младите хора в града, да могат да получават конвертируемо образование, защото агрономията е специалност, която може да се прилага не само в България, а в Европа и по света.

Водещ: И рентабилно за вашия град, бидейки градината на България?

Стефан Радев: Да, определено.

Водещ: Какво си пожелавате за Сливен за в бъдеще?

Стефан Радев: Пожелавам си на първо място да  сме живи и здрави гражданите на Сливен, до добруват семействата ни и да се радваме на по-добри дни. Много работя в тази посока да се усети при нас икономическият растеж, който се забелязва в страната. И инвестициите са това, което може да донесе или да допринесе за този растеж и за нашата община. От гледна точка на общината пък това, което можем да направим в тази посока, е да инвестираме в инфраструктурата, така че да помагаме на бизнеса с тази инфраструктура и като улици, и като водоснабдяване, канализация, всички елементи на техническата инфраструктура. И това и правим, натам е насочена инвестиционната ни програма.

Цоня Събчева