Стефан Радев, кмет на Сливен: Ако се запазят кохезионните вноски, ще се запазят значителна част от средствата, които страната ни получава от фондовете

Стефан Радев

Акцентите от форума на ЕНП бяха представени от кмета Стефан Радев в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен.

„Една от важните теми, които обсъдихме, бе  опасността от силно намаление на кохезионните фондове, след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Радев припомни, че България предлага  да няма намаление в кохезионната политика на Европейския съюз. Празнината, която се образува в бюджета на съюза от излизането на Великобритания, трябва да се запълни от всички държави пропорционално на сегашните им вноски, счита Радев. Според него, това би било изгодно за България, защото за сметка на сравнително малкото увеличение на вноската й в съюза, ще се запазят значителна част от средствата, които страната ни получава от кохезионната политика. Те биха намалели драстично, ако не се приеме да се компенсира вноската на Великобритания от другите страни.

Проведени са разговори с Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия. Според кмета, най-значимото от срещата е било изявлението на министър-председателя на България  Бойко Борисов. „Премиерът припомни предложенията, които България  направи за миграцията и мерките да се засили граничния контрол. Да се допускат мигранти само през КПП-тата. За пребиваването им да се изградят бази, които да бъдат извън територията на съюза, близо до точките, където са конфликтите. Когато те приключат, ще могат да се върнат в родината си“, допълни кметът.