Стефан Радев, кмет на Сливен: Все по-осезаем е частният инвеститорски интерес към общината

 

Спортно-туристически комплекс „Сините камъни“ беше открит край Сливен. Той включва почивна база, атракционни и две игрища. Повече обаче за проекта ни разказва кметът Стефан Радев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Радев, кога се появи идеята за създаването на подобен комплекс и изобщо колко време отне реализирането й?

Стефан Радев: Общо взето началото беше преди 2 години. Тогава обмисляхме какъв да е пътят да направим отново атрактивно едно съоръжение, което поне аз помня от детството си като притегателно място за сливенлии, а именно стадиона на Карандила. И тогава започнахме да работим по този проект.

Водещ: Загатнахме част от нещата, които могат да бъдат видени там, но какво още включва?

Стефан Радев: Самото съоръжение включва тенис игрище, игрище за футбол, площадка за събития за концерти и едно уникално за България съоръжение „Въжеландия“ – атракцион за деца и за възрастни и ЗИП линия.  Концесионерите на стадиона смятат да разширяват в това отношение инвестицията с ЗИП линии, които продължават този проект и са  част на комплекса.

Водещ: Целогодишно ли планирате да бъде отворен за посещения или може би ще работи активно през летните месеци?

Стефан Радев: Така или иначе през лятото е основният туристически поток, но идеята е да работи целогодишно. Концесионерите на това съоръжение са свързани със собствениците на хотела на Карандила. Идеята им е изцяло да реновират хотела, на практика да изградят нов, така че се надявам целогодишно да има посетители и да има все повече атракции за посетителите на Карандила.

Водещ: Как изглеждаше местността преди да бъде реализирана идеята?

Стефан Радев: В интерес на истината малко по-рано започнаха инвестициите и по обновяване на бившата фурна, на заведенията, изградиха се и нова вила заедно с по-малки вили. Приехме общия устройствен план на цялата община, с който предвидихме възможност за развитие и на Карандила, и на Даулите- за където вече има заявки за определени инвестиции. Това е радостно и показва, че е било много наложително да се приеме такъв общ устройствен план, за да дадем перспектива на инвеститорите  да е развиват, да инвестират – от една страна. От друга страна – отново да връщаме притегателната сила на тези наистина знакови места, не само за нашия град, а за целия регион и може би за цяла Източна България.

Водещ: Кога можем да очакваме първите действия по стартирането на различни проекти за останалите местности?

Стефан Радев: Всеки момент. Те са различни проекти. Аз много се радвам, че има частна инициатива. Това е пътят и това е най-мощният двигател за развитие. Непрекъснато имаме запитвания за промяна в планове, за какво може, какво не може да се изгражда, така че този процес ще продължи и ще се развива.

Водещ: Към момента можем ли да кажем общо колко средства са инвестирани в проекта за спортно-туристическия комплекс?

Стефан Радев: Цялата инвестиция на концесионера, свързана с всички дейности, които е извършил, не само по комплекса, но и по вилите за настаняване и по търговските обекти, надхвърля 3 млн. евро – около 3,5 млн. евро.

Водещ: Казахте, добра е новината, че все по-често се наблюдава в общината частната инициатива. Какво обаче правите вие – местната власт, така че и този климат да се запази така положителен?

Стефан Радев: Ако добавя още малко за проекта, за който стана дума – за Карандила, един от най-големите проекти, който готвим, е за туристическата инфраструктура, част от който е цялостна реконструкция и реновация на въжената линия на лифта за близо 2 млн. лева. Такъв ремонт не е правен откакто е пусната линията – преди повече от 40 години. Много е важно да успеем да го реализираме този проект, за да дадем устойчивост и на тези инвестиции, които се правят горе на Карандила, както и на транспорт, с който се стига за 20 минути от центъра на града до планината. Ако говорим в по-общ план, убеден съм, че нашият района – районът на Сливен и Ямбол – ще бъде едно от следващите места, което ще бъде притегателно за сериозни инвеститори в България, поради факта, че имаме отлично местоположение. Нашите два града са най-близките областни градове в България. Ако се реализира проектът, а аз съм сигурен, че ще се реализира, за разширяване на пътя между Сливен и Ямбол, ще се пътува за 15 минути от единия до другия град, което на практика го прави една агломерация с доста сериозно население и с всички дадености тук да има сериозни инвестиции. По тази линия работим и по подробния устройствен план на летището – най-големият терен на Общината, може би последният такъв голям терен останал в България на територия над 2500 дка. – наистина много перспективно място.

Водещ: Безспорно инвестиционният интерес води след себе си до редица други позитиви. Може ли всичко това в крайна сметка да направи Сливен и областта като цяло притегателен център за туристически посещения, въпреки че през летните месеци традиционно погледът е към морския бряг?

Стефан Радев: Убеден съм. С нашата богата история има много какво да покажем и да разкажем на туристите. Убеден съм, че туристическия поток ще се увеличава. Той и сега се увеличава. Имаме много атрактивни обекти. Този обект, за който споменах, част от който е ремонтът на въжената линия, влизат и реконструкция на битовите къщи – на къщата на Хаджи Димитър, на Добри Чинтулов, на къщата на сливенския бит, на първата текстилна фабрика в България. Искаме да експонираме и Калояновската гробница, така че наистина да покажем обекти от много високо ниво, с много голяма културно-историческа стойност. В същото време съхранени и представени атрактивно на туристите.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА