Стефан Радев, кмет на Сливен: Община Сливен категорично защити интереса си по сагата за водния цикъл при воденето на съдебни разбирателства за над 4 млн. лева

Дела за над 4 милиона лева  спечели Община Сливен. Това обяви пред Радио „Фокус“ – Сливен кметът Стефан Радев. Трите дела са срещу строителния надзор и застрахователите по първия воден цикъл на града, поясни Радев.

 Той не очаква испанската фирма, загубила третото дело,  да се възползва от касационно обжалване. Общата сума от трите дела надхвърля 4 милиона лева. Две от тях са спечелени през 2017 и 2018 година срещу застрахователите за по 300 000 лева.

 „ След решението по третото дело на втора инстанция в наша полза, компанията преведе преди дни сумата от 3 милиона и 200 хиляди. Нямам информация община да е осъждала строителен надзор за провален проект заради некачествена работа в такъв размер и да е успяла да защити интереса си по този добър начин“, каза Стефан Радев.

 Кметът припомни, че  първите проблеми са започнали с  писмо от Министерството на околната среда и водите, че Общината трябва да върне 22 милиона лева заради  незавършения втори етап на воден цикъл и невъведен в експлоатация. Тогава с помощта на средства, отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Общината реконструира колекторите по първия етап и да пусна втория етап в експлоатация, с което отпадна тази претенция.

 Междувременно са били  получени и писма за две финансови корекции – едната за 1,5 милиона лева за втория етап, а другата – за над 4 милиона за първия. Заради втората претенция бяха запорирани сметките и възбранени активи на Общината, която впоследствие спечели и двете дела.

 „Община Сливен категорично защити интереса си по сагата за водния цикъл при воденето на съдебни разбирателства“, заяви Стефан Радев и благодари на екипа, работил по тях.