Стефан Радев, кмет на Сливен: Около 80 млн. лв. е бюджетът на Общината за 2019 година, наличието на достатъчно време е ключовият фактор за изпълнение на планираните проекти

Община Сливен  завърши 2018 година финансово стабилна, без просрочени задължения и с множество реализирани проекти. Ще важи ли това и за новата 2019 година и накъде ще бъдат насочени усилията на общината? Отговорите търсим от кмета на Сливен Стефан Радев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Радев, позитивно завършихме миналата година, с добри новини от Сливен. Можем ли така и да посрещнем новата 2019? Накъде сте насочили погледите сега?

Стефан Радев: Винаги трябва да посрещаме новото позитивно, с надежда, с положителни очаквания. През настоящата вече 2019 година сме се насочили към това да приключим всички големи инфраструктурни проекти, които сме започнали или планирали така, че да дадем още по-добра визия на нашия град. Да го направим още по-комфортен, още по-удобен за живеене за неговите жители.

Водещ: Можем ли да акцентираме на някои от по-важните проекти, които може би предстои да бъдат приключени?

Стефан Радев: Да, безспорно можем да говорим в конкретика. На първо място това са вече започналите проекти за реконструкция на четири детски градини, чието финансиране се извършва оперативна програма. В момента текат тези проекти. През тази година трябва да ги приключим така, че тези детски градини да имат съвременни условия, нови придобивки за децата. Имаме желание, за съжаление там все още нямаме финансиране, да направим още една детска градина през 2019 година. Планираме да открием и една нова ясла. По отношение на дейностите, свързани с младежта, сериозно планираме да подобрим спортната инфраструктура, да направим цялостен ремонт на зала „Асеновец“ – конструкция, която от построяването й не е ремонтирана и в момента е затворена от органите на РЗИ. Имаме проект. Предстои да сключим договор с изпълнител. Осигурили сме финансирането, така че този проект ще се случи. Освен това увеличаваме с 10 % финансирането на спортните клубове така, че да могат повече деца да се възползват от спортната инфраструктура, която създаваме и от спорните клубове, които развиват дейност в тези зали. Те не плащат наеми, не плащат  разноски, напротив – подпомагаме ги финансово. По отношение на транспортната инфраструктура, много важен проект е реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър“, дори днес предстои обсъждане на изготвения проект с граждани, с други проектанти така, че да намерим най-добрите решения. Също така един ключов за града ни и много емблематичен булевард, който вече пуснахме в експлоатация – кръстовището на Розова градина. Получи се значителна промяна и комуникационна, и удобство за хората. Предстоят и проектите за изграждане на 10 километра велоалеи и подмяната при ремонта на спирките на градския транспорт, което също трябва да се случи през тази година така, че чисто транспортната инфраструктура да придобие още по-добър вид. Ще обърнем внимание на едни дълго неглижиран проблем в нашия град, а именно състоянието на тротоарите, междублоковите пространства, още ремонти на улици. И дано ни стигне времето за работа в тази посока. Много проекти в социалната инфраструктура се планирали. Започваме с изграждане на  център за деца с увреждания в квартал „Хаджи Димитър“. Ние имаме едно защитено жилище, което изграждаме в момента, още един социален център в бившето училище „Антон Иванов“. Два центъра за настаняване на хора с умствена изостаналост, които в момента проектираме. Така че и в областта на социалните услуги ще има много нови материални придобивки, които пък да обуславят повече социално услуги, които да получават гражданите на общината. Наред с това имаме и голямата група проекти, свързани с ВиК инфраструктурата, изграждане на канализация на квартал „Речица“, пускане най-накрая на пречиствателната станция за питейни води – също проблем от десетки години, който не е решен в нашия град.

Водещ: Очевидно ви чака много работа. Пожелахте си време за всичко това. Ще имате ли обаче достатъчно финансиране? Как изглеждат заложените средства за тази година в общината за предвидени и непредвидени разходи?

Стефан Радев: За всичко това, което изброих до момента, имаме осигурено финансиране, част от средствата са от нашите сметки, част от средствата са по оперативни програми и от сключени договори за тяхното инвестиране. Така че наистина времето е ключовият фактор тук. Иначе за бюджета на общината – продължаваме положителните тенденции от последните години. Като размер бюджетът е около 80 милиона, колкото и през миналата година. Нямаме заложени увеличения на данъци и на такси, именно защото реформите, които направихме, и финансовото стабилизиране на общината ни позволяват сега по-спокойно да гледаме в бъдещето и да превръщаме много повече средства на хората в реални придобивки, реални подобрения на средата, реални подобрения на образователната инфраструктура. За съжаление, ако не бяха старите задължения, които наследихме, сега щяхме да имаме поне 20 милиона по сметките, които да можем да инвестираме допълнително. По-важното обаче е да продължаваме с това темпо, да продължаваме с реформите, с това отношение към финансовата дисциплина така, че да не се оказваме в ситуация, в каквото бяхме. А напротив – да вървим напред.

Водещ: Говорейки си за данъци и такси, как гледате на идеята, която премиерът сподели- всяка община сама да избира кои пътища да попадат под винетна такса и кои не? Имате ли яснота по нея вече?

Стефан Радев: То и в момента е така. И в момента всеки може да поиска даден път от държавен да стане общински. Ние в Община Сливен имаме една от най-гъстите общински пътни мрежи и като абсолютна дължина около 400 километра е пътната мрежа на територията на общината. И като относителна дължина на квадратен километър. Бих казал, че в най-доброто състояния в страната от общинските пътища е нашата общинска пътна мрежа. Въпреки това, републиканските пътища – тези, които се поддържат от АПИ, нормално е, държавата има по-големи възможности да поддържа тези пътища, да инвестира в тях, да ги прави по-съвременни и по-комфортни за движение. И мисля, че не е добре да увеличаваме и без това голямата общинска пътна мрежа, за която няма специално финансиране отделено за сметка на републиканските пътища, които де поддържат от държавата, от Агенция „Пътна инфраструктура“, за които има целево финансиране.

Водещ: Г-н Радев, сериозни проекти ви предстоят. Успяхме да засегнем и да споменем много от тях. На заден план обаче остана културният календар, който е доста богат, особено за следващи месец февруари. Можем ли да акцентираме върху някои от по-любопитните моменти в него?

Стефан Радев: Ние традиционно представяме това, което предстои, през предходния месец. Нека не изпреварваме събитията и да го направим, както го правим обичайно. Това, което мога да кажа, е, че отново и тази година културният календар на общината ще бъде много богат. Предвидили сме много най-разнообразни събития. Опитваме се да надграждаме, да правим все по-хубави неща. Добре е вече, че пуснахме в експлоатация преди две години зала „Сливен“ – една наистина много модерна концертна зала. Но нека караме стъпка по стъпка и за всеки значим повод сме предвидили хубави неща.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА