Стефан Радев, кмет на Сливен: През 2019 година Община Сливен финансира за първи път проекти на читалища

 

За първи път Община Сливен финансира читалищни проекти и задели средства за подпомагането им. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен кметът Стефан Радев, по чиято инициатива през 2019 година са били отпуснати 20 000 лева  са предназначени за реализация на малки проекти.

„Това е една инициатива, за която читалищата дълги години са настоявали и са се борили. На този етап мога да кажа, че успешно стартира този проект. Надявам се с тези мерки да подпомогнем дейността им и да ги стимулираме да предлагат повече инициативи за обогатяване на културния живот. Особено в по-малките населени места читалищата са основната културна институция, която действа на място и може да предложи културно разнообразие на хората там“, обясни на пресконференция днес кметът Стефан Радев.

Създадена е комисия, която е събрала проектни предложения от читалищата. Те са били разгледани на две заседания на комисията. На първото заседание в средата на годината са  одобрени и финансирани проекти на 10 читалища, към които са  разпределени 15 000 лева. На второто заседание, което се проведе на 2 декември, останалата сума от 5 000 лева е разпределена между пет читалища.

Финансова подкрепа получават читалища, които отговарят на условията на Комисията за разпределяне на средства от държавния и общински бюджет, съставена по Закона на народните читалища. Финансират се инициативи, свързани с насърчаване и популяризиране на четенето и библиотечната дейност, с обогатяване на културния живот, развитие на творческия потенциал и подновяване на носии на състави, участващи в общински, регионални и национални изяви.