Стефан Софиянски: Вдигането на данъците в София е неоправдана политика

Вдигането на данъците в София е неоправдана политика. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият министър-председател и кмет на Столична Община Стефан Софиянски, по повод вдигането на данъците на колите спрямо еко стандарта и вдигането на данъците при имотна покупка. Той обясни, че е необходимо преструктуриране на общинските данъци.

„Правилното е, което би насърчило общинарите и да има по-голяма събираемост, е примерно 20% от данъците, които се събират, да останат, да не преминават пътя до централния бюджет и да се връщат, а да останат в Общината. Ето това е данъчна реформа. Към това трябва да се стремим. По този начин трябва да търсим увеличаване на данъците, а не случайно да ги променяме през ноември месец за следваща година. Смятам го, отново казвам и за слабост като визия за работата като кмет“, добави бившият министър-председател.

Стефан Софиянски предложи, ако е необходимо вдигането на данъците за старите автомобили, то да се случи след няколко години, за да могат гражданите да се подготвят за промяната. Решение за намаляване на замърсяването на въздуха ще бъде ограничаването на достъпа на моторни превозни средства до центъра, подчерта бившият столичен кмет. Според него данъчните постъпления от имотни сделки ще се увеличат, когато се реализират повече инфраструктурни и благоустройствени проекти, защото по този начин ще се повишат цените на сградите.

Цоня СЪБЧЕВА