Стефан Стоянов, зам.- кмет на Пловдив: И безработицата, и нивото на инвестициите в региона надминаха всички предишни резултати

Стефан Стоянов, зам.- кмет “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” в интервю за Радио „Фокус” Пловдив, за икономическото развитие на Пловдив и региона през изтеклата година и за ключовите проекти и програми в областта на образованието през 2017 година.
През тази година Стефан Стоянов попадна в престижната класация на „Файненшъл таймс“ на новите 100 личности – най-изявени иноватори в Централна и Източна Европа.

Фокус: Г-н Стоянов, ако трябва с една дума да опишете тази година, която си отива, коя ще бъде тази дума?
Стефан Стоянов: Променлива, различна година. Имаше много успехи, имаше и трудности, но виждате то е така навсякъде, и в България, и в света. В Пловдив годината беше успешна в много аспекти. Аз лично бих откроил две важни неща, които се случиха тази година. Едното е, че преодоляхме едно ново ниво като презентация на града като индустриална дестинация, като място за инвестиции. След няколко години общи усилия на общините в региона и специално на Пловдив и на Тракия-икономическа зона успяхме тази година да достигнем до едно ниво на популярност и на известност и в страната, и в региона, което вече ни окуражава да мечтаем за още по-сериозни резултати. За първи път тази година и безработицата, и нивото на инвестициите надмина всички предишни резултати. Вече си говорим, че искаме инвеститори с по- висока добавена стойност, че не всеки инвеститор е подходящ за нашия регион, неща, които не бяха популярни преди това. Успяхме да привлечем ключови международни компании, които отвориха заводи, или в момента ги строят. Онзи ден чухте от френския посланик, че ще имаме компания от авиоиндустрията, подизпълнител на Еърбъз. От гледна точка на икономиката, аз съм много голям оптимист, икономиката в региона расте бързо. Вече задачата ни е да съумяваме да привличаме инвеститори, които произвеждат стоки с по-висока добавена стойност, по-скъпи, т.е. респективно плащат и по-високи заплати, отварят повече работни места за висшисти и така да се покачва по-бързо стандарта в града. В тази връзка ИТ аутсорсинг индустриите също се развиват умерено и въпреки, че тази година нямахме навлизания на толкова големи компании като предишни години, всички компании отчетоха ръст и увеличиха прогнозите си, наеха повече хора. Прогнозата за следващата година също са много добри и трендът за ИТ индустрията е, че ще продължи. Аз очаквам още поне 4-5 години бърз растеж. Потенциалът от хора го има, градът се развива добре като цяло, добро място за живеене е и ще продължим да привличаме млади и талантливи хора и да ги задържаме в града.
Фокус: Досега говорихме за бизнес развитието на града, а сега да минем към другия ви ресор – образованието. Удовлетворен ли сте от това, което направихте тази една година в Пловдив в сферата на образованието?
Стефан Стоянов: В следствие на няколко години инвестиции в различни проекти, тази година станаха видими няколко важни неща. Едното е стартирането на Монтесори педагогика в детските градини, в началото на годината обявихме официално програмата. Преди няколко дни първите 28 учителя завършиха успешно. От януари започваме работа с десет групи деца от първа група, което е голяма промяна за българското образование и много се радвам, че след 2 години работа успяваме да следваме плана си и тази програма е една от успешните в страната, специално за Монтесори педагогиката.
Фокус: Какви още иновации смятате да въвеждате в образованието? Вижда се, че Вие, като млад човек опитвате нови неща.
Стефан Стоянов: Три ключови неща има като програми следващата година. Това е въвеждането на Google Apps for education или Google classroom. Това е голямата, безплатно-образователна платформа на Google, която е преведена вече втора година на български. Искам по този начин да помогна на училищата да дигитализират учебния процес и така да интегрират и родителите, за да дадат добри технологични решения на децата и ученето да стане по-интересно. Плановете ни са следващите две години да се въведе във всичките над 51 училища тази програма. Вече сме я въвели в осем. Надявам се в близките две години да се справим с това, започваме следващата година. Продължаваме и през 2017 година проекта за иновативни училища. Вече осем училища са включени в тази програма, която 3-та поредна година се случва. Там обучаваме целия педагогически персонал, т.е. даваме им допълнителна квалификация и допълнително вкарване на технологии, с цел смяна на начина на преподаване, което е много важно. Ежедневна битка водим за вниманието на децата и трябва да въвежда иновации, защото доброто образование е свързано с постоянна промяна. Третото важно нещо за образованието в Пловдив е Образователно-индустриалният борд, който обявихме шумно есента и, който в момента се организира. Там трябва да подпомогнем професионалните гимназии, да интегрираме целия процес по дуално обучение, т.е. бизнесът и професионалните гимназии да са на равни начала и заедно да обучават бъдещите добри професионалисти, за да дадем шанс на повече деца да получат професионално образование и добра кариера. Цялата тази индустриализация в региона всъщност дава изключителна възможност на млади професионалисти да се развиват кариерно. Там също плановете ни са доста амбициозни. Надявам се следващите 4- 5 години да увеличим с 50% децата в професионалните гимназии и още следващата година да имаме 10 нови дуални паралелки. Зад всичко това стоят сериозни екипи от хора, и от администрацията, и от бизнеса.
Фокус: Има ли нещо от плановете ви, което се е провалило, все пак краят на година е време за равносметка. Нещо, върху което трябва да заострите повече внимание и да положите повече усилия занапред?
Стефан Стоянов: Честно казано, всяка година полагаме сериозни усилия да привлечем международен университет с технически профил и все още нямаме яснота как може това да се случи. Това е сложен и дълъг процес, все пак има само едно международно училище в страната, имам предвид университет и засега тази задача малко ни затруднява. Ще продължим да работим в тази насока и да търсим възможности.
Фокус: Какво си пожелавате за следващата година?
Стефан Стоянов: Пожелавам си една стабилна България, която да продължи да се развива напред, със силна икономика. Тази година ще постигнем един сериозен резултат в национален мащаб, надявам се тази тенденция да продължи, а и да продължим да се интегрираме сред свободния и западен свят. В личен план си пожелавам здраве, пък останалото се нарежда.
Фокус: Политическата нестабилност по някакъв начин пречи ли на целите и задачите, които сте си поставили за следващата година? Смятате ли, че това ще обърка някои от плановете Ви?
Стефан Стоянов: Предстои да видим, но както знаете много добре, когато има нестабилна политическа обстановка, това не е добре нито за икономиката, нито за местните власти. Забавя процесите на реформа и на растеж. Затова едно от нещата, които си пожелавам следващата година е едно стабилно правителство, един стабилен парламент, които да работят за европейското бъдеще на България.
Цветана ТОНЧЕВА