Стефан Тамбуев, Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност: Чешма-паметник, посветена на донорите, откриваме във Велико Търново

Чешма-паметник, посветена на донорите, откриват в старата столица. Градът е избран, тъй като се нарежда на първо място в страната по реализирани донорски ситуации, като изпреварва дори София и Пловдив. Това обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Стефан Тамбуев, председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Инициативата е част от кампанията „Дари живот“, която се реализира от около година и половина, а  повече за нея прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Тамбуев, нека на първо място да представим самата кампания?

Стефан Тамбуев: Кампанията, за която говорим ,се казва „Дари живот“. Името е избрано, защото тя е насочена към темите за донорството и трансплантациите. Ние стартирахме преди около година и половина. Всъщност заглавието на инициативата е цитат. Още през 2014 година, когато за пръв път се създаваше общество, което да разпространи идеите на донорството и трансплантацията, тогавашният варненски митрополит Йоан каза, че донорството не е просто даряване на орган, донорството е даряване на живот. В тази връзка нашата кампания е озаглавена с цитат от неговото изказване. Тя е подчинена именно на идеята, че освен че самият процес дарява живот, подчинен е на висша форма на хуманизъм и милосърдие, донорството е единствената възможност, която позволява част от теб да продължи да съществува, когато теб те няма на този свят. В тази връзка движим кампанията в посока – построяване на чешми, тъй като това е една изконна българска традиция. Тези чешми са посветени на донорите – хората, които са спасили човешки животи. В същото време това е и насърчаване на това хората да приемат донорството. Оказва се, че 60% от българите не са чували за донорство. Това сочат данните от последното социологическо изследване, което бе проведено по поръчка на Здравното министерство. От своя страна министерството също стартира кампания, ние се борим за една и съща кауза с тях. Тяхната инициатива се казва „Да за живот“. Нашата е насочена към хората, на които трябва да бъде обяснена цялата идея в смисъла на това „дари живот“, а вече „Да за живот“ е за хората, които са убедени и взимат съответната карта, която им дава възможност да се идентифицират като донори.

Фокус: Какво предстои във Велико Търново, поредният град, който става част от инициативата?

Стефан Тамбуев: Както вече казах – изграждането на чешма е една от най-изконните български традиции. Това ни предстои. Искам да подчертая, че чешмите освен, че са съоръжения в помощ на обществото, са и паметници. За това става въпрос и в нашия случай – ние правим чешма – паметник на донорството. Конкретно за град Велико Търново, не знам дали всички търновци са запознати с този факт, но Вашият град е на първо място по донорство в държавата. Град Велико Търново дава повече донори отколкото София и Пловдив взети заедно, които имат население над 2 млн. души. Това е следствие от работата на екипите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Там особено важна е работата на екипа на д-р Сибила Маринова. Като казвам работата на екипите, имам предвид , че става дума за разговор с хората. Когато се говори за донорство, особено за тотално донорство -то се извършва от човек, който току що е починал, но за тази цел се води разговор с неговите близки и проблемът е, че не всички се съгласяват. Докато търновци са много по-морални, бих казал, доколкото това е свързано с морала, защото в много по-голяма степен то е свързано с усещането за милосърдие и човеколюбие, най-много хора от Търново казват „да“. Затова аз мисля, че по отношение на тази чешма мястото й е именно на хълма Света гора във Велико Търново, където ние официално ще я открием в събота на 9 ноември. Церемонията ще започне в 14.00 часа. Би било хубаво много търновци да дойдат на това откриване, защото си заслужава. Това е нещо, което не ние като организация направихме, а на практика това е тяхно дело, изцяло.

Фокус: Къде на друго място има подобни чешми?

Стефан Тамбуев: Благодарение на финансовата подкрепа на 44-тото Народно събрание на Република България и със съгласието на общинските ръководства на София, Пловдив, Димитровград  и Плевен, такива вече има в изброените градове.

Фокус: Как ще продължи кампанията от тук нататък, какви други дейности предвиждате?

Стефан Тамбуев: Първото, което ще направим, е това, че ще продължим кампанията по същия начин с правене на чешми. Идеята ни е да наситим държавата с тях. Чешмите, които ние правим са във формата на портал, от където идва символиката, защото ако кръга символизира живота, то порталът е връзката между двата свята. Той може да се тълкува и като връзка между донора и човека, който получава втори живот. Другото, което ние правим, това са изложби на тема „Дари живот“. До сега имаме две издания, които тепърва ще търпят разширение. Отделно имаме амбиции в областта на киното и литературата. Но на първо време най-важното е, че ние ще свържем нашата кампания с тази на министерството, защото те лежат на една и съща основа и са обладани от една и съща кауза. В тази връзка мисля, че на откриването на чешмата ще раздаваме информационни материали и за двете кампании. Това, което ми се ще да направим, е да дадем възможност на хората, тези които желаят, да се сдобият с картата „Да за живот“. Тя е като лична карта, но изобщо не те ангажира с нищо, освен с това, че ти си съпричастен към кампанията за донорство и нямаш нищо против някой ден ако се разделиш с живота си преждевременно, да бъдеш донор и да спасиш много хора. Защото един донор спасява до седем човешки живота. Това е огромно осмисляне на финала на един човешки живот.

Фокус: Какво сочат статистически данни? Колко са донорските ситуации у нас на година, колко са хората, които имат нужда от трансплантация?

Стефан Тамбуев: В България над 1100 човека имат нужда от трансплантация. По отношение на донорите – те са по-малко, може би по-малко от 30 на година. Ако разчитаме на тях, предвид факта, че те спасяват около 100-110 човешки живота, за да догоним възможността всички, които имат нужда от трансплантация да я получат, ние трябва да работим поне 7-8 години. Очевидно този процес трябва да се ускори, затова се правят и тези кампании. Според изследването, което вече споменах, над 75% от хората, са склонни да приемат орган в случай на нужда, но не повече от 35% са тези, които са склонни да станат донори. Това е абсолютен анахронизъм, според мен, защото се получава така, че всеки живее с това, че е реципиент по презумпция, а донор – по желание. В това отношение трябва да се насочи пропагандата и възпитанието на мисленето за самото донорство. Трябва да има някаква реципрочност по отношение на идеята за приемане и за даряване на орган. Трябва да кажем и, че българинът е много възприемчив в това отношение и Вашият град – Велико Търново го доказва.  Мисля, че ако се поработи по-активно в тази посока, ще има добри резултати.

Фокус: Можем ли да обобщим, че една от основните Ви цели е да изравните статистиката, според която 35% от хората са готови да дарят, а 70% от тях да получат орган? Това ли е идеята – да се изравнят тези цифри?

Стефан Тамбуев: Да, точно така. Това е идеята на всичко, казано до момента.

Луиза ТРАНЧЕВА