Стефан Тафров, „Да, България“: Не искам България да бъде в менюто на ЕС, искам да е около масата, на която се вземат важните решения

Велико Търново. В дипломацията има едно старо правило – когато не си около масата, на която се вземат важни решения, си в менюто. Аз не искам България да бъде в менюто на ЕС. Това каза пред журналисти във Велико Търново Стефан Тафров, водещ кандидат на „Да, България!“ в общата листа на „Демократична България“ за изборите за Европейски парламент през 2019 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че настоящите избори за европарламент са от изключително значение, тъй като ще противопоставят две основни тенденции – проевропейската и национал-популистката – на тези, които искат на отслабят влиянието на ЕС. „В тези процеси на промени в ЕС,  България трябва да направи всичко възможно да попадне в ядрото на европейската демокрация – там, където се взимат решения. Това не е въпрос на престиж, а въпрос на интерес за България. В ЕС в момента има различни идеи за бъдещето му и ние не можем да стоим настрани от този дебат, защото той в един момент ще премине в решения. Ако България не е проявила активност, ако България не е казала, включително и чрез своите евродепутати, каква Европа иска, тази Европа няма да ни се случи. ЕС ще работи без нас или може би против нас, без да се отчитат нашите интереси“, посочи Стефан Тафров. Той подчерта, че „Демократична България“ последователно критикува партиите на статуквото, които с поведението си по редица въпроси като например правовата държава, корупцията, свободите и правата на гражданите, отношението към сили извън ЕС като Русия и Турция, отслабват европейските позиции на България.

Стефан Тафров е спечелил предварителните вътрешнополитически избори за кандидат за евродепутат, проведени в електронен формат чрез специално мобилно приложение.

Той е български дипломат и интелектуалец. През 80-те години участва активно в гражданските неформални движения против комунистическия режим. Той е един от създател итена СДС и на вестник „Демокрация“. Бил е първият външнополитически съветник на президента Желю Желев. Няколко пъти е бил български посланик  – в Италия, Великобритания и Франция, както и в ЮНЕСКО. Има два мандата е бил постоянен представител на България в ООН.

Стефан Тафров е на посещение във Велико Търново, където ще проведе среща с граждани.

Надежда КРЪСТЕВА