Стефан Филчев: Непримиримостта ми спрямо пошлото отношение към културата и активната ми гражданска позиция са основни причини да бъда отстранен като директор на КМ „Иван Вазов“

снимка: личен архив

Директорът на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот Стефан Филчев бе отстранен след промяна на длъжностната характеристика за заемане на поста. В интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив той коментира получената от него на 21 септември заповед за освобождаване от длъжността и началната точка на отстраняването му, поставена със смяната на общинското управление на последните местни избори.

Фокус: Г-н Филчев, защо бяхте освободен от своя пост на директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот? Какви са мотивите за отстраняването ви? Как си обяснявате случващото се?
Стефан Филчев: Много хора не разбират какво се случва и търсят логиката на моето освобождаване. Отстраняването ми има две страни, като първата е юридическата страна. Вчера ми бе връчена заповед за освобождаване от длъжността „директор на къща музей „Иван Вазов“, поради промяна в длъжностната характеристика. Тъй като аз не отговарям на новите изисквания, съответно съм освободен. В новата длъжностна характеристика е премахната специалността „Българска филология“ и на нейно място са поставени като изисквания за заемане на длъжността специалностите „Музеология“, „История“ и „Археология“. Държа да подчертая, че моят договор е петгодишен, тъй като всички директори на музеи сме с петгодишни мандати от 2012 година, като след изтичането му може отново да кандидатстваме. Моят договор изтича на 19 ноември, тоест длъжностната характеристика се променя два месеца преди да изтече мандата ми. Това е формалната страна на нещата.
Зад този „нетърпелив и прибързан акт“ на кмета и на заместник-кмета на Община Сопот прозират съвсем други желания и намерения. На първо място ще кажа, че откакто има промяна в общинското управление след последните местни избори, тенденциите по отношение на мен, като директор на тази културна институция, бяха показани на няколко пъти по различни начини и чрез различни похвати. Аз съм човек, който много яростно брани интересите на музея и винаги прави така, че през последните пет години този музей да бъде издигнат в национален престиж. Това е нещо, което успях да постигна. Тъй като финансите и приходите на музея се увеличават с всяка изминала година, защото вдъхнах живот не само на Вазовата къща, а и на много други обекти от културно-историческото наследство на Сопот,  върху мен започна финансов натиск. Трябваше да ми се покаже кой е силният, за да бъда вкаран в рамките на „послушния“, на „нашия“ човек. Но аз не влизам в такива рамки и затова субсидията на музея, която с решение на Общинския съвет трябва да се възстановява на 100 %, поетапно започна да не се възстановява. Ако се възстановяваше, то бе с много молби и компромиси да поемаме с наши финанси различни общински мероприятия. Сред основните причини за моето освобождаване са също активната ми гражданска позиция и непримиримостта ми към методите на управление и пошлото отношение към културата от страна на общинското ръководство.
Фокус: Как ще се защитите и какви са вашите следващи ходове?
Стефан Филчев: Ще продължа да изпълнявам мисията си към културно-историческото наследство на Сопот, дори и да не съм на директорския стол. През последните пет години винаги съм гледал на своята работа като на мисия и кауза. Ако говорим за край, каузата „Сопот“ завинаги ще си остане в сърцето ми. Аз ще се боря с всички средства, първо юридически, а след това морални, в Сопот да се установи справедливост. Говоря предимно за музея, но и като цяло за Сопот. Ще търся своите права, заради всичко, което се получи. Набързо скалъпената заповед за освобождаването ми, в която има и грешки, ще изиграе доста лоша шега на сценаристите. Има всички основания тя да падне в който и да е било съд. Второ, явно е, че при съчиняването на заповедта не е взето предвид, че този музей винаги е бил с литературен профил. Сега чрез изявления в медиите управляващите започнаха да изместват фокуса и твърдят не, че е нужен музеолог, археолог или историк, а че в музея има някакви нарушения и кражби. Заради тези обвинения и заради уронването на престижа на моето име и това на институцията ще потърся правата си в съда. Очаквам Министерството на културата да бъде сезирано, като аз лично също ще го направя, за да излезе истината наяве.
Фокус: Бихте ли за завърнал на този пост, ако имате възможността?
Стефан Филчев: Това е най-голямата дилема. Това е най-добрата работа, която съм вършил през целия си живот. Тук съм оставил много енергия, много хъс и сили. Имам много нови идеи и искам да продължа да работя. От друга страна, знаейки почти две години как се работи под натиск, наистина се замислям дали си струва. Но пък тъкмо ще се провери доколко в Сопот, родния град на Иван Вазов, има гражданско общество и как мисли – дали като мен или като управляващите.
Фокус: Стана ясно, че жители на Сопот ще протестират на 28 септември, за да изразят подкрепата си към вас и към свършеното от вас, както и да изразят непримиримостта си към подобни политически ходове. Как ще коментирате готовността на хората и подкрепата им?
Стефан Филчев: Надявам се този протест да не бъде „яхнат“ политически. Ако това условие бъде спазено, наистина ще призова всички хора, които смятат, че подобен модел на груби действия спрямо ръководителя на една културна институция са неправилни, да подкрепят този протест. Дали ще участвам зависи от това дали протестът ще бъде „яхнат“ политически. Не трябва да се бърка културата и чисто музейната работа с политическите амбиции. Не трябва да се наруши невинността на тази култура. През последните почти две години се упражняваше опит за натиск върху една културна институция, която е светиня за жителите на Сопот и за цяла България.
Тони МИХАЙЛОВ