Стефка Стоева, кандидат за председател на ЦИК: За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин

София. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин. Това каза номинираната от ГЕРБ за председател на ЦИК Стефка Стоева по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя благодари за номинацията си. „Аз не съм политик. Над 40 години съм била само съдия. Това е моята работа. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко. Вярвам, че ако бъда избрана за тази длъжност ще продължа да работя по този начин. По друг начин не мога“, поясни Стоева. Тя изрази надежда опитът й да бъде ценен в работата на ЦИК.
Стоева се спря на основните принципи, от които ще се ръководи. „Първият би бил спазване върховенството на закона. Няма спор в това. Вторият принцип е за приемственост. Той е залегнал също в кодекса. Много е направено от предишната постоянна, все още действаща комисия. Впечатлена съм от изказванията на част от колегите. Те са професионални, личи, че са много компетентни. Мисля, че трябва да се съхрани всичко, каквото комисията е постигнала и да се доразвива с нови идеи“, допълни Стоева.
Тя изброи и друг принцип – на равнопоставеност. „Вярно е ,че всички номинации се правят от политически партии, но всички членове трябва да работят свободно, неутрално и да не зависят от политическите партии“, допълни още тя.
Според нея много се говори за обучение. „Дълбоко вярвам в него. Едно към СИК, които наистина са на първата линия, най-неподготвени. Лесно е отстрани да се гледа, но е трудно, когато в изборния ден седне и трябва да прави избори с огромно количество хора“, каза още Стоева.
Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов представи нейната кандидатура. Той посочи, че номинираната за председател на ЦИК Стефка Стоева ще бъде активна, принципна и безпристрастна Кирилов отчете, че тя има над 40-годишен опит, че е юрист с доказани дългогодишни качества. „Чест е за мен да представя кандидатурата на г-жа Стефка Стоева. Тук уточнявам, че номинираме г-жа Стоева не само за член на ЦИК, а тя е наша кандидатура за председател на ЦИК. Смятаме, убедени сме, че г-жа Стоева е доказан професионалист и е сред най-уважаваните български юристи в магистратските среди г-жа Стоева е заемала най-високата длъжност в йерархията на съдебната система“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА