Стоил Алипиев, НАЗП: Отсъствие на грамаж на порцията в лист – менюто в заведенята за хранене е едно от честите оплаквания от потребителите

Стоил Алипиев председателя на Националната асоциация за защита на потребителите, в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Алипиев можем ли по някакъв начин да бъдем спокойни, че храната, която се сервира в ресторантите и т. нар. „капанчета” по морето е прясна?

Стоил Алипиев: На този въпрос, ако трябва да отговорим съвсем професионално, трябва да вземем становището на агенция по безопасност на храните. Към настоящия момент при нас не са постъпвали сигнали , свързани с оплаквания евентуално за хранителни натравяния или проблеми дошли от храни. Тъй като броят на турситите в сравнение с миналата година е нарастнал , а сега сме в пик сезона, трябва да се внимава много, защото има рискове от евентуални хранителни натравяния от храна , която е с изтекъл срок, а високите температури и голямото търсене са предпоставка за този риск. За успокоение на пазара към този момент нямаме нещо, което да ни притеснява. Спокойствието е необходимото условие, но достатъчното условие е към нашето спокойствие служителите от агенцията по безопаснот на храните да гарантират в пик сезона високо качество на проверките и ние като потребители да внимаваме и да правим адекватен избор.

Водещ: От Вашите наблюдения, какви са основните нарушения, които са констатирани по заведенията и има ли място за притеснение от страна на потребителите?

Стоил Алипиев: Основните нарушения , които ние констатираме по заведенията за хранене и развлечения са свързани с нарушения за изискванията за тютюнопушене – едно безспорно присъстващо почти навсякъде нарушение. Второто , което констатираме, това е шумът. Трудно ни е по тези два вида нарушения да се принзесем до колко вредят на здравето , но че влияят негативно, това е безспорен факт. Констатираме проблеми във всяко второ заведение с качеството на предлагания алкохол и оплакванията от страна на потребителите . Нашите наблюдения показват, че менте алкохолът присъстват ежедневно на пазара. Други чести оплаквания, свързани със заведенията за хранене са отсъствие на грамаж в лист – менюто, което нарушава икономическите интереси на потребителите. Това е горе-долу в около 30% от заведенията по морето. Следващото, което ни прави впечатление без да влизам в детайлите, това е изключителната гъстота на столове и маси , разположени в салоните за хранене, което веднага поражда недоумение дали категоризиращия орган не си е свършил работата и е допуснал стандартите по норма да бъдат променени, или пък си е свършил работата , но в последствие , за да се увеличат местата са вкарани допълнително маси и столове, но това е проблем, свързан с качеството на услугата. Най-страшното за нас е наличието на малки капанчета, които предлагат храна за консумация в движение, тъй като те изцяло са изложени на слънчевите лъчи, на атмосферното влияние, включително замърсявания и по-лесно проникване на бактерии. Тези рискове до колко ще влияят върху здравето на потребителя, консумиращи от тези заведения могат да кажат тясно специализираните органи в агенцията по безопасност на храните, тъй като изцяло компетенцията е в тях.

Водещ: Има ли подадени сигнали от страна на потребителите в агенцията, във връзка с нелоялни практики по ресторантите по морето?

Стоил Алипиев: Да, постъпват ежедневно такива сигнали и наблюденията на нашите експерти показват, че от 3 заведения в 2 има нелоялна търговска практика. Не бих искал да коментирам много, защото моите думи са диаметрално противоположни на информацията, която получаваме от КЗП които казват, че се намират единични нарушения по територията на цялото Черноморие и поради това, че са единични будят обществен интерес. Бихме искали да поканим медиите и заедно с тях, отивайки на морето ще изберем случайно в няколко населени места по няколко обекта и ще видите , че експериментът ще покаже, че от всеки 10 туристически обекта , поне 8 са с нарушения, а в заведенията за хранене и развлечения по морето в момента във всяко едно, има нарушения.

Водещ: Според Вас, за какво трябва да се следи по морето и какви са Вашите препоръки към потребителите по време на тяхната почивка?

Стоил Алипиев: Потрeбителят трябва да знае първо , че е силен , докато парите са му в джоба, принудителната продажба е забранена, той трябва да плаща само, когато е дал съгласие за сделка и е получил стока или консумирал услуга. Потребителят също така винаги може да направи отказ от сделката преди да бъде завършена, ако тя не отговаря на договореното между него и търговеца, независимо дали търговецът е хотелиер, ресторантьор или продава дрехи. Не на последно място по важност той трябва да прави икономически адекватен избор. Нека излезем от клишето ”на това място салатата е 2лв., там е 3, значи тука е евтино, там е скъпо”. Когато плащаме нещо в туристически обект , ние плащаме цена , в която освен консумацията на поръчаното в тази цена влизат и качеството на обслужване, включително и комфорта в заведението. Обобщено казано, когато ползваме стока, която я придобиваме чрез услуга, трябва да отчетем факта, че в цената е калкулирана самата стока и услугата, чрез която ние получаваме тази стока. В едно сме спокойни, че връзката ни с потребителите е двустранна и получаваме много благодарности за адекватните съвети, които сме отправили и които са ползвани от потребителите.
Деница Узунова