Стойо Карагенски, зам.-кмет на Карлово: Желанието на общините за китайски инвестиции е едно, а желанието на държавата е съвсем друго

За посещението на две бизнес делегации от Китай в Карлово и за възможностите за инвестиции Радио „Фокус“-Пловдив разговаря със Стойо Карагенски, зам.-кмет на Общината.

 

Фокус:Г-н Карагенски, две бизнес делегации от Китай потърсиха възможности за инвестиции в района на Карлово. Бихте ли ни разказали за тях ?

Стойо Карагенски: Отдавна поддържаме контакти с г–н Чен. Той идва в България по Програмата „16+1“ и работи отдавна в България. За китайците производството на розово масло, козметика и парфюмерия на негова основа представлява голяма интерес. Там сме известни според мен с две неща: това, че България призна Китайската народна република втора веднага след Съветския съюз и с българското розово масло.  Голяма част от китайските делегации идват и в Карлово, за да се запознаят с производството на Карлово. В последните дни в рамките на 10-15 дни ни гостуваха две китайски делегации. Едната беше 12-членна, а другата от 20 души. За всички тези срещи подготвям презентации на Община Карлово с възможностите за инвестиции. Две са нещата, на които акцентуваме в тези презентации- в гр. Баня с възможностите за изграждане на санитарно-оздравителен комплекс. За тях също представлява интерес възможността за изграждане на такъв комплекс и китайската нетрадиционна медицина, и балнеолечението, и използването на минералната вода и лечебната кал в Баня, тъй като специално е имало посещение по този въпрос от представители на китайски фирми. Другият обект това е промишлената зона. Тя е в рамките на Национална компания „Индустриални зони“България на площ от 580 дка. Първата делегация специално проявиха интерес към тази индустриална зона. Тя се намира в близост до село Ведраре. Заминахме с тях на територията на индустриалната зона, зададоха доста въпроси, които ги интересуваха основно, свързани с географското положение, транспортните връзки, кадрово обезпечаване на евентуална тяхна бъдеща инвестиция, като си пожелахме на нова среща да са вече с предложен проект от тяхна страна.  Имаме контакти и с Националната компания „Индустриални зони“ България, разговарях с председателя г-жа Антоанета Барес и предстои подписване на меморандум между Националната компания и Община Карлово, за да можем да си сътрудничим  по-успешно в привличането на инвеститори в Индустриална зона- Карлово.

Фокус: Кога евентуално ще се случи това?

Стойо Карагенски: Въпрос на договорка. Няма да сбъркам, ако кажа , че можем да очакваме близките 20 до 30 дни максимум. Председателят на Националната компания беше във Виетнам и след завръщането й  разговарях с нея по всички тези въпроси. Един е въпросът дали ние желаем в общините китайски инвестиции. Съвсем друг е въпросът дали държавата желае китайски инвестиции. Ако погледнем нещата на Балканския полуостров, ние сме на последно място по инвестиции от страна на Китайската народна република. В Сърбия досега около 3 млрд. долара инвестиции и подписан нов договор за 3,5 млрд. долара. В Унгария многомилиардни инвестиции, като най-значимата е строителството на високоскоростен ж.п. път между Будапеща и Белград. Босна и Херциговина многомилиардни инвестиции, основно насочени към инфраструктура, строителство на ж.п. линии, пътища, тунели. Гърция може би е отличник. Там купиха пристанището и също с многомилиардни инвестиции. Ако погледнем малко по-встрани Чехия преди година беше посетена от  6 млн. китайци, а българското посолство издаваше около 4 000 до 5000 визи. Как да развиваме туризъм с Китай, когато имаме проблем с визите? Ние правим тези срещи , но на най-високо ниво, министерствата, МС има определено отношение, това е лично мое мнение. В едно предишно правителство високопоставена китайска делегация си тръгна и замина за друга държава, тъй като чака доста министъра на икономиката да ги приеме. Така че желанието на общините е едно, а желанието на държавата е съвсем друго.

Фокус: Освен от китайски делегации, има ли друг международен интерес към Карлово?

Стойо Карагенски: Да. Примерно през последния месец в Карлово беше делегация от Германия с града, с който сме подписали меморандум за сътрудничество. Изнесохме много обширна презентация, като ги запознахме с възможностите за инвестиции. Отделно представители на Карлово бяха в Русия, където са представяли възможностите за инвестиции в Карлово и общината, така че правим всичко възможно.

Фокус: Какви приходи очаквате от този международен интерес и как ще се отрази на икономиката на Общината?

Стойо Карагенски: Ако върнем лентата назад, Община Карлово беше една от най-силно развитите промишлено отношение общини, тъй като там се намираха основните предприятия на военнопромишления комплекс, производство на трактори и т.н. Примерно с китайски инвеститори сме разговаряли за възможността първоначално да започне сглобяването на трактори от малък и среден клас с последващо усвояване на това производство, тъй като съм ги водил и в комбината за трактори , за да видят базата, която също може да се използва. Какво те ще направят и ще инвестират, това е техен проблем. Също не маловажен е въпросът, че те се интересуват от значими инвестиции, инвестиции, където се влагат доста средства и  дребните предложения ги отхвърлят още на първо четене. Те се интересуват от Пристанище Бургас, Пристанище Варна, летища, строителство на високоскоростни пътища, строителство на магистрали, на тунели.Имахме първоначален проект за строителство на тунела Троян- Христо Даново. Те са запознати с този проект, но държавата, ако е застане зад теб, докъде ще я докараш? Само едни пожелания.

Фокус: Евентуалните инвестиции от страна на китайците ще доведат до откриването на нови работни места.

Стойо Карагенски: Това е въпрос с различно тълкувание, защото примерно ако кажем, че в общината има от порядъка на около 1600 безработни според информация преди месец-два, това са основно хора от малцинствата, които са без образование, без трудови навици, без всякакво желание да се ангажират дългосрочно в работа на дадени обекти. Има доста фирми на територията на общината , които изпитват затруднения с намирането на кадри, тъй като нещата във вазовските машиностроителни заводи потръгнаха. Те „изсмукаха“ някои от кадрите в останалите фирми. Поради тази причина говорим ,че имаме безработни, но от друга-няма необходимите, подготвени  , квалифицирани кадри, защото беше време, когато на територията на общината имаше два стабилни техникума в Карлово и Сопот с няколко СПТУ-та във Ведраре, Сопот и Карлово, които подготвяха кадри за промишлеността. Сега с лупа да търсите леяр, стругар, фрезист и т.н., защото тези учебни заведения започнаха да подготвят готвачи, сладкари и други професии. В момента има разминаване между това, което се търси на пазара на труда и това, което „произвеждат“ нашите средни учебни заведения.

Мария РУСЕВА