Стотици българи празнуват Успение Богородично в Арбанаси

Велико Търново. С тържествена Света литургия започнаха проявите за отбелязване празника на село Арбанаси. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Още в ранните сутрешни часове на големия християнски празник стотици жители и гости на архитектурния резерват се стекоха пред манастира „Свето Успение Богородично“, за да се поклонят пред чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“ и да запалят свещ за здраве. Сред тях бе и кметът на Велико Търново Даниел Панов, придружен от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев. В манастира, чийто храмов празник също е на 15 август, бе отслужена литургия.
Даниел Панов пожела на всички великотърновци, на жителите и гостите на селото да бъдат здрави и благословени. „Нека никога не забравяме нашите изконни ценности – български и християнски. Вярата, традициите и обичаите ни – те винаги са ни обединявали и помагали. Нека пазим тези ценност и ги предаваме на децата и младите хора, нека ги възпитаваме в дух на родолюбие. Но най-важното – нека следваме заветите на предците ни да бъдем добронамерени в мислите и делата си, да правим добрини“, коментира Панов. Той пожела здраве и благоденствие и на всички именици.
Празничната програма в Арбанаси продължава през целия ден. В конната база се провежда държавна квалификация по прескачане на препятствия, а кметството бе арена на турнир по ускорен шах. В 18,00 часа в централния парк започват изпълненията на младите таланти от детско студио „Румина“.
Кулминацията на тържествата е в 19,00 часа на централния площад, където ще бъде отслужен водосвет. В 20,00 часа започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.