Стотици гости от цяла Европа са посетили изложбата „Дим. Истории за тютюна“ в Тютюневия град на Пловдив

снимка: Фондация "Пловдив 2019"; Община Пловдив

Пловдив. Стотици гости от цяла Европа са посетили изложбата „Дим. Истории за тютюна“ в Тютюневия град на Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Изложбата бе открита на 11 януари в новото пространство за култура СКЛАД на ул. Екзарх Йосиф 16.  Експозицията е на два етажа и е създадена специално за старта на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“/ Тя е продукция на фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с над 20 институции от България.
„Изключително съм благодарен на фондация „Пловдив 2019“, че избра тази тема за изложбата, с която стартираме откриващия уикенд. Тютюнът е изключително важно растение за нашия град. Пловдив нямаше да бъде толкова развит, ако я нямаше тази индустрия. Щастлив съм, че точно на това място, в тъй наречения Тютюнев град – индустриална зона в края на 19-и и началото на 20-и век, имаме възможност да разкажем историите на тютюна. Радвам се, че първата стачка в България, която се е случила тук в Пловдив, е включена в изложбата. Пожелавам на всички една много вълнуваща година! Ние заедно пишем история!“, каза кметът на града.
Екипът на изложбата включва куратора Весела Ножарова, авторите на историческото проучване и текстове доц. д-р Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов, д-р Станислава Груева, автора на визуална среда д-р Димитър Воденичаров; дизайнера Калина Димитрова и мултимедия Калин Серапионов. „ДИМ. Истории за тютюна” ще може да бъде разгледана до 30 март.
Първият ден на откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата“ бе наситен с разнообразие от културни събития. Събитията бяха десет на локации в централната градска част. В Регионалния етнографски музей в бе открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до  края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението – цигулка, виола, цитра, мандолина и други.  В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма „Капана 2019.Началото“ представи изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20.00 часа. В Регионалния етнографски музей от 18.00 часа се откри фотоизложбата „ Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата.