Стояна Чавдарова, БЧК – Кюстендил: Отчитаме увеличение в броя на доброволците към червенокръстката организация

Досегашният председател на Областния съвет на БЧК – Кюстендил архитект Стояна Чавдарова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожа Чавдарова, каква оценка давате за работата на Областния съвет на БЧК през изминалата година?

Стояна Чавдарова: Моментите в нашата работа са както всяка година, те са свързани с всички аспекти от дейността на БЧК. Нещото което е по-забележително е дейността ни по фондонабирането. През 2016 година БЧК и БМЧК направиха наистина много големи успехи в това отношение. Дори и сега нашите доброволци предлагат мартеници, които са направени от тях. Когато хората купуват тези мартеници, те даряват пари за топъл обяд на децата, а това е едно много хубаво дело. През цялата година са събрани около 11 000 лева само от такива доброволчески дейности. Освен това имаше сувенири и други предмети за празниците на Кюстендил. Направени са акции за фондонабиране в Дупница и в други населени места.

Фокус: Успяхте ли да реализирате проекти през 2016 година?

Стояна Чавдарова: Да, имаше много проекти, включително и един който на мен лично е любим. Традиционно Община Кюстендил финансира младежки проект, но за съжаление няма много голяма конкуренция. Изглежда, че младежката дейност се осъществява само от БМЧК, и няма много активни други младежки организации. Имаше и други проекти, чрез хранителната програма се подпомогнаха много лица с хранителни продукти.

Фокус: Планинската спасителна дейност и водноспасителната дейност също са част от дейността на БЧК, както стой въпросът с тях през годината?

Стояна Чавдарова: Те работят добре. За съжаление миналата година по водноспасителната дейност нямаше нито един проведен курс, но продължаваме работа по другите приоритети. Планинската спасителан дейност се развива добре, отрядите са в Кюстендил и Дупница. Като цяло поддържаме позициите си.

Фокус: Традиционно вие работите добре и в международното сътрудничество, какво успяхте да реализирате по това направление?

Стояна Чавдарова: Да, имаме много добро сътрудничество с Македония и Сърбия. Работим с организациите от Ниш и Крива Паланка. Имаме проекти, които са местни, с доброволчество или с наше финансиране. Събираме се, провеждаме обучения и срещи. Интересно и е ползотворно да се види как върви работата във всяка една от тези държави.

Фокус: Няколко пъти споменахте младежкия екип, каква оценка давате за неговата работа?

Стояна Чавдарова: На мен лично Българският младежки червен кръст ми е любим, защото и аз започнах от там, когато бях на 12 години. Тяхната дейност е непрекъсната, има много активни програми. При някои от тях директно се влиза в училищата. Има и специални ателиета, чрез които се преодоляват трудности при младите хора. Работим на всички нива. Това са най-активните ни доброволци. За съжаление в доброволчеството не са засегнати работещите лица. Имаме младежи и ученици, имаме по-възрастни хора и пенсионери, но работещите не намират желание и време за да правят нещо доброволно. Това е притеснителното, но ние полагаме усилия в тази посока.

Фокус: Каква е структурата на БЧК в Кюстендилска област?

Стояна Чавдарова: Във всяка една община имаме структура. Имаме клубове, но за съжаление не са толкова активни в малките населени места. Трудно намираме доброволци в селата. Най-активни са в Кюстендил, както и в град Рила. Членовете са се увеличи значително за мандата от 2013 г. до 2016 година. В този период доброволците са се увеличи с повече от 300 души, което е много добре.

Венцеслав ИЛЧЕВ