Стоянка Стойкова, Регионален съюз на превозвачите-Пазарджик: През зимата освен технически изправни, автобусите трябва и да са затоплени

снимка: ОП "Организация и контрол на транспорта" - Пловдив

От браншовата организация на превозвачите извършват проверки за състоянието на автобусите през есенно-зимния сезон. За тези проверки Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Стоянка Стойкова, председател на Регионалния съюз на превозвачите в област Пазарджик.

Фокус: Вие започнахте проверки за състоянието на автобусите, а също и за отоплението в тях. Какво отчитате?

Стоянка Стойкова: Първото условие преди тръгването на един автобус е да се затопли салона, но не винаги това се прави. От друга страна ръководствата на автобусните компании трябва да осигурят на шофьорите топло работно облекло за зимата. Не са рядкост сигналите от страна на пътници за липса на отопление в автобусите по междуградската и междуселищната пътна мрежа. Най-често това се дължи на недобросъвестност от страна на шофьорите, които не включват отоплението в автобусите, пестят гориво или пък са получили нареждане от ръководствата на транспортните компании да не се включва парното. Пускат се единствено духащи печки, които са насочени към педалите на автобуса.

Фокус: Започнаха ли проверките и за техническа изправност и готовността на зимата автобуси и товарни автомобили в областта?

Стоянка Стойкова: Да, започнаха проверките по отношение по отношение на техническата изправност на автобусите и товарните автомобили и готовността им за зимните условия, като акцентът пада върху задължително преминат годишен технически преглед, изправна ходова част, изправни двигатели и агрегати, както и наличие на зимни гуми. Освен това ще се проверява и това дали автобусите по градската и междуселищна мрежа са отоплени през зимните месеци. Следим и за състоянието на пътната мрежа, по която се движат градските и междуселищните автобуси и товарни автомобили, както и за задължителното подкастряне на клоните на дърветата по пътищата. Ще настояваме съществуващите дупки по пътищата в областта да бъдат запълнени преди началото на зимния сезон.

Фокус: Какви са изискванията за започване на работа в транспортна компания?

Стоянка Стойкова: Съгласно изискванията на нормативните документи на Министерството на транспорта шофьорите на автобуси трябва да са навършили 25 години, трябва да се преминали през изпит за автобусен шофьор, след което се наемат, наблюдават се от наетите фирми и започват да работят. Отношенията между автобусните шофьори и пътниците също са един важен въпрос, тъй като пътуващите понякога са нетактични, като задават въпроси на водачите и отклоняват вниманието им. Все още няма институция, която да наказва пътника, че отклонява вниманието на водача. Ако шофьорът не отговори, ще стане обект на ругатни от страна на пътника, ако пък отговори на един въпрос, ще продължат с още въпроси. Би било редно да се пита кондукторът относно маршрута и изискванията към пътуващите, а не шофьорът на автобуса.

Ваня НИКОЛОВА