Стоян Димитров, фитнес инструктор: Спортът при младите е от изключителна важност, не само от естетична гледна точка, но и от здравословна и психологическа

Стоян Димитров, фитнес инструктор, който усилено се занимава със спорт и е единственият инструктор в Бургас, който води групови занимания за деца в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод Международния ден на младежта.

Фокус: Г-н Димитров, Вие като един млад човек занимаващ се активно със спорт какво можете да кажете за спорта при младите?

Стоян Димитров: Спортът при младите е от изключителна важност, не само от естетична гледна точка, но от здравословна и психологическа. Когато спортуваш, придобиваш самочувствие, не само от факта, че изглеждаш добре, но и от факта, че въпреки натовареното ежедневие, ти успяваш да свършиш нещо полезно за себе си. Това е една победа над теб и това изгражда много важни и нравствени качества, които по нататък ти помагат да се изградиш като самостоятелна „бойна единица“. Самодисциплината и целенасочеността са невероятно важни качества при младежите, които трябва да бъдат изграждани и за това помага спортът.

Фокус: Според вас младите хора тренират ли и ако да – спортът освен, че е полезен за здравето, носи ли ни и културно възпитание?

Стоян Димитров: За радост, в последно време се забелязва засилваща се тенденция при младите да посещават спортни центрове, фитнес зали, което за мен е страхотно. Родителите на децата правят една грешка, която се изразява в това, че казват, че децата им не смятат да стават спортисти и разграничават спорта с учението. Учението и спортът трябва да вървят ръка за ръка, защото ако децата не спортуват, те физически започват да отпадат и това им влияе негативно. Затова възрастните трябва да бъдат силата, която да накара децата да влязат в спортната зала, независимо каква е тя и от там да ги подхванат специалисти, които да ги насочат и да им помогнат, да ги накарат да се почувстват по-добре.

Фокус: Вие сте един от малкото инструктори, които активно се занимават със спорта при децата. Различен ли е той и как той възпитава малчуганите, на какво ги учи?

Стоян Димитров: При децата структурата на тренировката е малко по-различна, по-кратка е, защото те са деца и физически не са подготвени за тежка тренировка. Характерът на тренировката при децата винаги трябва да бъде игрова. Физическите качества като сила, гъвкавост, ловкост и издръжливост се изграждат посредством щафетни и интересни игри от нашия бит и обичаи от преди, което е едно много обогатяващо средство, с което децата, освен че тренират, те преди всичко се забавляват. Освен това, те изграждат себе си и в социална група. Много често ми се е случвало след заниманията, да им кажа, че тренировката е минала приятно, а те ми отвръщат, че не са я възприели толкова като тренировка, колкото като забавление. Забелязвам много тихи и послушни деца в парковете, които държат телефони и таблети, което лично за мен е притеснително. Моята цел, чрез груповите занимания, е децата да бъдат диви и щастливи и да бъдат просто деца. За тях е важно да изразходват енергия и да играят. Затлъстяването при децата е в челни позиции в цяла Европа, което е ужасно и не би трябвало да се случва.

Фокус: Лесно ли е да се работи с деца и какво ви носи този вид дейност?

Стоян Димитров: Лесно ми е да работя с деца, защото този вид дейност ми идва отвътре. Обичам да се забавлявам редом с тях, бягам и щурея с тях. Трябва да приемаме децата не като полухора, а като обикновени хора и да им даваме нужното, за да се чувстват така. Аз ги приемам като големи хора. Когато децата усетят, че не даваш всичко от себе си, те се настройват негативно, както и обратното.Вече 6 години работя с деца и за мен е едно огромно удоволствие. Чувствам се удовлетворен от това, че давам нещо от себе си на някой друг и че съм проводник за знания, което е и моята цел и желание. Толкова много неща съм научил от децата, които не бих научил от възрастните. Чувството да се работи с деца е уникално. Те са нашето наследство и богатство.

Фокус: Вие сте завършили „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт“. Какво ви накара да се насочите към тази специалност? Специалността ли е причината да се занимавате с този вид дейност днес или по-скоро всичко идва от вътрешното желание и от сърцето?

Стоян Димитров: И специалността, която завърших ме насочи към този вид дейност, защото ми помогна и чрез работата с децата, която съм практикувал по време на обучението си. Идва ми отвътре и го правя, а и така децата те харесват.

Фокус: Вие сте един млад и развиващ се човек, какво бихте посъветвали младите и родителите на по-малките деца?

Стоян Димитров: Освен, че е важно да влезеш в спортната зала е важно и да намериш специалист, който да ти обясни техниката на изпълнение на определените упражнения и техниката на изпълнение на определеният прийом на съответния спорт. Забелязвам желание в хората да спортуват, но и забелязвам, че бързо се отказват. Спортът не е за 1-2 месеца. Спортът е начин на живот и здраве. По отношение на родителите, според мен те първо трябва да решат дали искат послушни и тихи деца на таблет или диви и весели деца, които да изграждат себе си и да израстват пред тях преди всичко здрави. Много рядко оставяме децата да бъдат себе си. Опитваме се да ги направим наше подобие, като ги захранваме с нашите страхове и амбиции, което е грешно. Децата имат собствени мечти и желания, с които ние сме задължени да се съобразяваме. Хубаво е родителите да имат желание и да намират време за физическото възпитание на децата си.

Мария КУРТЕВА