Стоян Парашкевов, Дирекция „Управление на проекти“: На 100% е бъде изпълнена Инвестиционната програма на Общината до края на година

На 100% ще е изпълнена инвестиционната програма на Община Свищов по ОП „Региони в растеж“ до края на 2019-та година. Предстои подаването на последния проект пред Управляващия орган, което ще се случи до края на декември. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стоян Парашкевов, директор Дирекция „Управление на проекти“ в местната администрация. Повече по темета прочетете в пълния текст на интервюто.

Фокус: Г-н Парашкевов, в края на предходната седмица Община Свищов участва в Национална среща на експертите по програми и проекти, която се провежда ежегодно. На форума Вие получихте похвала за успешната реализация на определени проекти и последващите ползи от тях за жителите на общината. Нека да кажем с няколко думи как премина форума и за какво Ви поздравиха?

Стоян Парашкевов: Точно така, от 13 до 15 ноември, както казахте и Вие, представители на Община Свищов, заедно с кмета Генчо Генчев, се включиха в Единадесетата поредна годишна среща на експертите по програми и проекти на общините. На този висок форум, тясно специализиран за експерти по програми и проекти, Община Свищов бе дадена за пример като първа и единствена към момента за Северна България, която успешно финализира процедурата по договаряне с Фонда за градско развитие „Север“, тоест финансиращия орган за Северна България по приоритет 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година.

Фокус: За кой проект става въпрос?

Стоян Парашкевов: Това е предпоследният проект по инвестиционната програма на Община Свищов, който е свързан с мерки за енергийна ефективност в културната инфраструктура на общината. Тук ние сме предвидили ремонт на три читалища – в селата Ореш, Царевец и Вардим, където ще въведем мерки за енергийна ефективност, които ще им придадат един съвременен облик и ще подобрят работата им. Според условията на програмата безвъзмездната финансова помощ е в размер на 85 %, 10 % от парите са осигурени от фонда /Регионален фонд за градско развитие „Север“ / и 5% от общата стойност на проекта е съфинансиране, осигурено от местната администрация. Община Свищов много усърдно прие тази задача и наистина ние сме първи и водещи в страната, тъй като успяхме да финализираме процедурата по взимане на този ресурс от фонда и вече финансираме обектите си от него. Това бе причината ние да бъде „номинирани“ като „отличник“ сред общините в Северна България.

Фокус: Освен признанието за местната администрация, това, което предполагам вълнува хората, е до къде стигна реализацията на посочения проект? Какво е свършено и какво предстои?

Стоян Парашкевов: Проектът започна през лятото на тази година, като трите отделни обекта имат различни изпълнителни. Отварям тук една скоба, че дейностите трябва да приключат в рамките на две години, но както и при всички останали проекти, и тук нашата цел е да максимално бързо да изпълним зададените задачи, за да можем да отчетем проектът. Та, от лятото стартираха ремонтните дейности по трите читалища. Срокът на едното – в село Ореш е началото на следващата година. А другите две са до началото на май на 2020 година. Тоест, ние имаме по двеста и няколко работни дни за изпълнение на строително-ремонтите дейности и за отчитането им. Благодарим на хубавото време и на сериозните местни изпълнители, които се заеха с тази не лека задача. Дейностите вървят по план. Всеки, който минава през свищовските села може да види колко сме напреднали. Вече са отремонтирани покривите , положена е външната топлоизолация, започна и работата в самите обекти. Мога да гарантирам, че ще се справим в сроковете и догодина, през лятото, обектите ще могат да се ползват от жителите и гостите на посочените населени места.

Фокус: Вие казахте, че това е предпоследният проект, финансиран по посочената програма. Нека припомним кои са другите?

Стоян Парашкевов: Точно така. Самото изпълнение на инвестиционната програма започна през 2016 година. Тя е общо за 17 млн. лв.. Тук попадна проектът за градска среда, по който обновихме един цял квартал – „Младост“, както и част от ж.к. „Рила“. Мерки за енергийна ефективност въведохме още в  две детски градини и едно училище, както и в три административни сгради на Община Свищов. Изключителен успех е това, че санирахме 17 блокчета в града. В момента върви проектът за културната инфраструктура, за който споменах. И до края на годината трябва да подадем проектът за социално жилище. Той ще бъде внесен в срок. И по този начин изпълняваме на 100% инвестиционната програма на Община Свищов по ОП „Региони в растеж“. Като бонус сме предвидили за града и един обект от резервния списък, който също е от градската среда – ще бъдат реабилитирани кв. „Симеон Ванков“ и продължението на ул. „Патриарх Евтимий“.

Фокус: За тези дейности също ли документите ще се подадат до края на годината?

Стоян Парашкевов: Точно така. Тя трябва да бъдат внесени и ще бъдат внесени в електронната програма ИСУН на ОП „Региони в растеж“. Надяваме се през втората половина на следващата година да стартираме и реалните дейности.

Луиза ТРАНЧЕВА