Стоян Парашкевов, Община Свищов: Изпълняваме 8 проекта и програми, насочени към осигуряване на заетост на безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда

Агенцията по заетостта отчете исторически най-ниското ниво на безработица у нас. На фона на тази информация, Община Свищов за пореден път осигури възможност на младежи да започнат работа в Oбщинската администрация. Работата в местната власт в детайли коментираме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с директора на Дирекция „Управление на проекти“ в Община Свищов Стоян Парашкевов

Водещ: Г-н Парашкевов, похвално е това, което прави Вашата община, давайки път на младите. Колко младежи се възползваха от възможността?

Стоян Парашкевов: Към момента 24 млади хора от Община Свищов работят при нас по различни видове програми. Общината изпълнява 8 проекта и програми, насочени към осигуряване на заетост на безработни лица, регистрирани в Бюро по трудна – град Свищов от различни възрастови и социални групи, с различен образователен ценз, като акцентът ни наистина е върху младежите на Свищов.

Водещ: Казахте, че те работят по различни програми и проекти. Тоест, да разбираме ли, че те все още нямат подписан дългосрочен договор?

Стоян Парашкевов: Най-дългосрочният договор, подписан от младеж към Община Свищов, това е по програмата „Активиране на неактивни лица“. Тази програма стартира в средата на 2015 година и по нея Община Свищов има младежки медиатор, който се занимава реално с неактивни младежи, обезкуражени лица на пазара на труда, като целта е той да ги мотивира и активира да се включат в трудовия процес на общината.

Водещ: Г-н Парашкевов, въпросът ми беше дали младежите имат договори вече с общината?

Стоян Парашкевов: Да, разбира се. Всички имат договори с осигуровки, като минималният срок на договорите е 6 месеца, имаме по 9 месеца, имаме договори по над 2 години. Примерът, който дадох с младежкия медиатор е вече 4-та година.

Водещ: А можете ли да ни кажете какви длъжности заемат те?

Стоян Парашкевов: В зависимост от образователния им ценз длъжностите са различни. Имаме младежи, които са икономисти – това са хора, завършили висше икономическо образование със степен „Бакалавър“ или „Магистър“, които са в реалната общинска администрация в различните дирекции. Имаме младежи, които са портиери, имаме и младежи, които са хигиенисти или в регионалната програма за заетост в зависимост от образователния им ценз. Те са с по-ниско образование, оттам и позицията, която заемат естествено е различна.

Водещ: Предоставя ли им се на тези хора преди това някакво обучение?

Стоян Парашкевов: Някои от програмите са свързани и с обучение. Например хората, взети по Проект „Нова възможност за младежка заетост“ минават 3-месечно обучение с наставник от Община Свищов конкретно за позицията, която заемат.

Водещ: Г-н Парашкевов, в кои сфери са насочени общинските средства през летния сезон, освен да помагат на младите, в кои други сфери?

Стоян Парашкевов: Община Свищов за този мандат 2015-2019 година в момента е или изпълнила, текущо изпълнява или предстоят да се изпълнят общо проекти за 52 млн. лева. Към този момент, началото на лятото на 2019 година ние финализираме нашата инвестиционна програма, която е в размер на 17 млн. лева, като стартират проекти за енергийна ефективност на три читалища в кметството на територията на община Свищов. Предстои стартиране на проект за социално жилище, което е за над 1 млн. лева. И в момента върви много мащабна програма за изграждане и подмяна на водопроводи в град Свищов и за рехабилитация на уличната настилка в град Свищов и в селата на общината.

Водещ: А ще има ли такива ремонти, които ще затрудняват движението на гражданите и гостите в града?

Стоян Парашкевов: Със сигурност и в момента има такива ремонти. Част от жителите се чувстват дискомфортно в кварталите, в които върви подмяната на водопровода и съответно тротоара и улични настилки, но е разбираемо. Мисля, че има една толерантност и търпимост от хората, защото виждат, че се прави нещо по-качествено и по-добро. И се надяваме до средата на летния сезон всичко това да е приключило в град Свищов и за есента той да е орнаментиран, рехабилитиран и по-безопасен.

Водещ: А какво е времето във Вашата община? Тъй като в Търговище снощи имаше проливни валежи, затова ви питам каква е метеорологичната обстановка днес във вашата община.

Стоян Парашкевов: Горещо е, както навсякъде в страната. вчера имаше дъжд, но всичко беше спокойно при нас, слънчево е в момента, горещо. Време, подходящо за работа и за ремонти.

Водещ: Г-н Парашкевов, що се отнася до туризма, гостите и посетителите през летния сезон във вашата община, какви са вашите наблюдения?

Стоян Парашкевов: От края на миналата година в Община Свищов функционира и институционализиран Туристически информационен център. Целта ни е наистина този център да помага за привличане на туристи, да помага на местния бизнес – хотели и ресторантьори, естествено и за музеите и популяризиране на нашия наистина древен, над 2000-годишен град. Имаме предпоставки, имаме дадености, надяваме се това да се получи и с фестивалите, които се провеждат ежегодно в Свищов. Само преди няма 2 седмици се проведе за 15 път един сериозен фестивал, свързан с античното наследство „Орел на Дунава“, само след месец и половина предстои един мащабен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Така че мислим, че има какво да покажем и на България, и на Балканите, и на света. И работим в тази насока. Надявам се да има и по-сериозни резултати в близко бъдеще.

Водещ: Ние ви пожелаваме успех.

Стоян Парашкевов: Много ви благодаря, че ни включвате и отразявате и градове като Свищов – малко по-далеч от столицата, но със своя специфика, със свои проблеми и естествено със свои решения.

Йоланда ПЕЛОВА