Стоян Парашкевов, Община Свищов: Младите хора, учениците и децата на града са отговорни и почистват след себе си  

Община Свищов отново се включва в Националната инициатива „Да изчистим България“. Вече са разпределени районите, както и хората, които ще отговарят за тях. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стоян Парашкевов, директор на Дирекция „Управление на проекти“. Прочетете пълният текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Парашкевов, за поредна година Община Свищов ще се включи в Националната инициатива „Да изчистим България“. Нека да разкажем на нашите читатели кога, къде и как могат да участват?

Стоян Парашкевов: Традиционно, както казахте, на 14 септември Община Свищов се включва в Националната кампания „Да изчистим България заедно“. Организацията, която подготвихме, включва разпределение на райони в града и евентуално селата, които имат желание, определили сме отговорници в Община Свищов. Имаме подготвени чували за смет и ръкавици. Съответно хората и техниката от Общинско предприятие „Чистота“ ще работят през този уикенд на месец септември, и очакваме доброволците, които могат да се свържат с нас на посочените телефони. Те, разбира се, трябва да заявят своето участие като посочат и конкретните райони, в които ще чистят, за да можем заедно да почистим Свищов на 14 септември.

Фокус: Има ли райони, които са по-замърсени дали в града или пък в населените места, тъй като казахте, че и селата могат да участват?

Стоян Парашкевов: Точно така, да. По принцип няма някакви силно замърсени райони, но традиционно това, което ние предлагаме  на жителите на Свищов и на хората от кметствата в общината е да се включат в почистването на мястото около техните блокове, техните къщи, мини кварталите, районите на училищата и детските градини. А ние, членовете на общинската администрация, доброволно и вече по традиция ще се включим в почистването на брега на река Дунав, около Свищов и в местността „Паметниците“, тъй като поради постоянно течаща вода има така да го наречем трансгранично замърсяване. Тоест пластмасови отпадъци, различни боклуци, които течението е донесло и те остават по нашето крайбрежие.

Фокус: Какво показва опитът Ви о предходните години – чистят ли свищовлии, отзовават ли се на призивите – „да помогнем всички заедно“?

Стоян Парашкевов: Хубавото е, че свищовлии чистят. Дори смело мога да заявя, че кампанията „Да почистим Свищов“ предхожда Националната кампания „Да изчистим България заедно“. Моите наблюдения са, че младите хора, учениците и децата са по-ангажирани. Те се включват в кампанията с желание, съответно със своите класни ръководители, с други учители. От друга страна и възрастните хора на Свищов са много отговорни, и те участват. Заявяват ръкавички и чували, и чистят където има нужда. Има и кметства, които са активни, и традиционно също се включват.

Фокус: Имате ли информация кои кметства ще се включат този път?

Стоян Парашкевов: Към този момент – не. Ние преди броени дни обявихме телефоните, които са отворени за връзка с нас и очакваме интересът да се засили през настоящата седмица. До момента желание за участие са подали доброволци от общинската администрация, имаме индикации и от някои от училищата, но все пак очакваме и повторно потвърждение от тях непосредствено преди началото на учебната година. Така или иначе все още имаме време и се надявам и тази година достойно да се включим в почистването на цялата община.

Фокус: А обмисляли ли сте и всъщност има ли нужда от организирането на подобни кампании няколко пъти през годината, а не само през есента?

Стоян Парашкевов: Това е една добра идея. Не знам дали Вашите читатели си спомнят, че в предишни години, с изключение на миналата, кампанията се организираше в началото на пролетта. И тогава има повече логика да се чисти, тъй като след зимата има много повече замърсени участъци и изхвърлени отпадъци, които се появяват след снега, но преди раззеленяването на дърветата и храстите. Така, че има логика подобен тип кампании да се случват два пъти в годината. Логично е всяка Община да си чисти населените места – градовете и селата, но има райони, като парковете и извънградските площи, както дадох за пример местността „Паметниците“, където няма възможност Общината да извършва това нещо, така, че е хубаво местните жители да поемат инициативата и сами да поддържат районите.

Фокус: Остава да призовем всеки, който иска да помогне и да стане част от Националната инициатива, да се включи в почистването на 14 септември. Къде могат хората да получат допълнителна информация?

Стоян Парашкевов: На сайта на Община Свищов има качена цялата информация, както телефоните на координаторите. Ние сме се постарали да я разпространим и по местните медии.  Там има и районите, както и местата, на които ще се раздават чували и ръкавици. Ние се отзоваваме с техника в деня, за да „Изчистим България заедно“.

Луиза ТРАНЧЕВА