Стоян Пасев, областен управител на Варна: Следващото лято би трябвало във Варненска област да не останат плажове без наематели

За новата методология за наемане и концесиониране на плажовете по Българското Черноморие, Радио „Фокус” – Варна разговаря със Стоян Пасев, областен управител на Варна

 

Фокус: Г-н Пасев, как премина този сезон по отношение на новия начин, по който се концесионират плажовете по Българското Черноморие? Какви бяха проблемите?

Стоян Пасев: Всичко хотелиери отчитат изключителен прираст на туристи през сезон 2016 година. Разбира се основната задача на всички беше да се справим с тази по-голяма вълна от туристи по такъв начин, че те да се върнат другия сезон отново тук. По данни на статистиката и на всички браншовици, такъв сезон, толкова силен, не е имало от 1991 година. Естествено основната задача на държавата, като изключителен собственик на плажната ивица, беше да се справи с тази задача тъй като имаше изтекли концесионни и наемателски договори. Министерството на туризма /МТ/ успя да отдаде под наем част от плажовете, тъй като намеренията на министър Ангелкова бяха да се направи нова методология, ново изчисление и да се районират плажовете. Знаете, че няма как да сравним плаж „Шкорпиловци” с плаж „Златни пясъци” например. Въпреки всичко обаче, основните, големи и посещаеми плажове като „Шкорпиловци” и „Камчия” останаха без концесия и наемател. МТ намали цените наполовина, но въпреки това нямаше желаещи да наемат. Т.е. с нетърпение очаквахме новата методология, която тепърва тази година започна да се прави и да се отдават на концесия. Не знам дали вече има минали концесии, но обявиха 24 плажа за 2017 година по цялото Черноморие по новата методология за концесия. Миналото лято бяхме по старата система защото новата методология не беше влязла в сила. Сега в момента отново има обявени процедури, но за нещастие нямаме на територията на област Варна нито един плаж, обявен за концесия.

Фокус: Какво е новото в тази методология?

Стоян Пасев: Новото е, че не цената, а инвестиционните намерения на концесионера са определящи. Т.е. се гони най-ниската цена, така че услугата чадър и шезлонг да не е 20 лева, а да е до 3, 4, 5 лева максимална цена. Да се печели повече от другите, странични дейности отколкото от чадъри и шезлонги. Нещо като гръцкия модел. Да може ако се направи заведение да си вземеш кафе и безплатно да използваш чадъра и шезлонга щом си клиент на заведението. Това беше тенденцията да се намали цената, но тази методология ще действа от догодина. За жалост обаче в края на тази година отново има възлови плажове – на курорта „Св. св. Константин и Елена” без наематели. Концесията на плажовете „Сахара – 1” и „Сахара – 2” изтича. Това са посещаеми плажове в затворен комплекс, знаете, че този курорт винаги е пълни. Същата е ситуацията и с „Шкорпиловци” и „Камчия”, тъй като на „Камчия” станаха шест удавяния през годината не можахме да обезопасим и с водно спасяване, въпреки че правителството успя да задели 700 000 лева за водно-спасителна дейност, която областните управители би трябвало да обезпечат, но парите дойдоха в края на лятото. Аз многократно съм писал писма и до МТ, и до Министерски съвет, че няма как да изиграем обществена поръчка в края на лятото тъй като евентуално обжалване на същата ще осигури спасители за декември и януари, което е някакво безумие. Това трябва да стане януари, най-късно до месец март. Да се знае кой е изпълнителят, кой ще вземе концесията, къде няма да има концесионер или наемател и къде обезпечението пада върху областната управа, какви средства имат областните управители за обезпечаване и почистване на тези неохраняеми зони. Не знам защо, но всяка година по един и същ начин не можем да се организираме. Вярно е, че ставаше смяна от едно министерство в друго, което създаде допълнителни пречки тъй като плажовете бяха към Министерство на регионалното развитие, а след това преминаха към МТ, което пое щафетата късно, в началото на сезона и не можа да е организира, но въпреки всичко успяха да обезопасят поне плажа в „Аспарухово”, за което съм доволен тъй като там има 11 поста на спасители, нямаше как да ги обезпеча без обществена поръчка с водно спасяване. Така, че съм доволен. Имаше информация, че наемателя и концесионера не почиства плажа и ама само осем вместо 11 спасители, но колкото и да са лоши те е хубаво, че ги имаше защото иначе тежестта падаше върху областния управител, а плажът в „Аспарухово” е много посещаван.

Фокус: Винаги остават плажове, които не са интересни за наемане и концесиониране. Какви са ви прогнозите за следващото лято, повече и ли по-малко ще бъдат тези плажове?

Стоян Пасев: С новата методология си мисля, че след като цената наистина няма да е определяща, би трябвало във Варненска област да не останат плажове без наематели. Поне посещаемите плажове, тъй като на всички тези плажове се знае, че преместваемите обекти са собственост на концесионера. Преди две седмици дойде едно писмо от Министерски съвет, някакво безумие, не знам кой го е сътворил, относно преместваемите обекти, да се актуват като държавна собственост. Според мен това няма как да стане, областният управител не може да актува преместваеми обекти като държавна собственост, тя е частна. Явно е имало някакви съгласувания и разговори в тази насока да могат областните управители да разполагат преместваемите обекти, което е безумие, нека концесионерите да си определят. Схемите се одобряват от общините по места и тази схема си работи добре.

Фокус: Тази нова методология дали отчита вероятността за нарушаване на закона от страна на концесионера, такива винаги е имало?

Стоян Пасев: Винаги е имало, но при условие, че има плажове като този на „Камчия”, който беше разделен на пет части. 2.5 милиона лева беше общата концесия без ДДС. По 500 000 лева беше концесията на част. Пет участъка по половин милион лева. Това е безумие и няма как да се даде на концесия, „Камчия” не е с изградена инфраструктура, няма хотели и не е от посещаемите плажове. Има хора, но не е атрактивен тъй като плажната ивица е много широка, а старата методология беше на квадратен метър пясъка. Новата методология позволява, специално за „Камчия”, цената да падне до 25 000 лева. Така че, според мен този плаж на тази цена вече става атрактивен при условие, че от там нататък концесионерът трябва да осигури водно спасяване, което е най-малко 1 500 лева на пост. Двама спасители на пост – 3 000 лева. Това са разходите само за водното спасяване на месец. Плюс осигуряване на медицински пункт за 5 000 лева на сезон. Разходите са около 35 000 лева, което е значително по-малко то тези 500 000 лева, които искаше държавата за плажа на „Камчия”. Същото е и положението с „Шкорпиловци”. Това са големи плажове, с големи ивици. Те не са атрактивни, но са посещаеми. Там има и къмпингуващи, има на палатки, в събота и неделя идват много хора. Това са ни възловите плажове и там трябва да се осигури задължително водно спасяване, освен почистването. Знаете, че река Камчия след многобройните наводнения носи всякакви наноси и отлаганията са върху плажа. Спорът там е кой да го чисти – кметът на Аврен или държавата в качеството си на собственик. Половината плаж така или иначе остана непочистен, без концесионер и без наемател.

Фокус: Какво според вас е бъдещето на МТ, то е ново министерство? Новото правителство просто може да реши да го закрие и ли да го но.понижи м ранг агенция например.

Стоян Пасев: Надявам се да се продължи политиката на министър Ангелкова, тъй като ние нямаме опит по новата методология. 2017 година ще покаже дали е правилна или не, но според мен и според проучванията това е бъдещето на концесиите на плажовете – най-ниската цена да е определяща. Вярно, че държавата няма да печели много, но за сметка на това ще са обезпечени всички плажове с почистване и водно спасяване.

Фокус: Съществуването на това министерство улеснява и вас като областен управител.

Стоян Пасев: Улеснява, да. Благодарни сме на всички, че има такова министерство. Бранша в региона разчита много на това министерство. По докладите на министър Ангелкова, седем милиона и беше бюджета, а даваше около 15 % от него, което няма аналог. Може би трябва да се увеличат парите за реклама на министерството. То работи с 100 човека персонал, което е недопустимо малко, аз като областен управител имам 42. Там има още работа по структурите. Министър Ангелкова предложи да се създаде туристическа полиция, тъй като никой не пише актове по Закона за туризма, което е голям проблем. След като има агенция и се създаде нов контролен орган означава създаването на нова администрация, което с тези седем милиона и в рамките на две години нямаше как да се създаде новата структура. Надявам се догодина да се оправят нещата защото това са допълнителни приходи за МТ – наказателните постановления и актове по Закона за туризма. В момента единствените, които правят актове по този закон са комисията за защита на потребителите, на нарушенията в ресторанти и хотели, при условие, че има ресорно министерство, редно е там да бъде контролния пакет за контрол върху тези дейности.

Петко ПЕТКОВ