Стоян Пасев: Очаква се до обяд частичното бедствено положение в Долни чифлик и Суворово да се отмени

Зима, Сливен, път, сняг

Стоян Пасев, областен управител на Варна, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: От София се пренасяме в морската столица Варна. Новите снеговалежи донесоха и нови проблеми във Варненско. Днес там е в сила жълт код за опасно време заради сняг и силен вятър. Каква е актуалната обстановка в момента ще ни каже областният управител Стоян Пасев. Добро утро, г-н Пасев.
Стоян Пасев: Добро утро.
Водещ: Каква е картината в момента във Варненско?
Стоян Пасев: По-добре сме, отколкото при предното снегонавяване и предните лоши дни. Но все пак две от общините обявиха частично бедствено положение, част от населените места са без достъп. Това са общините Суворово и Долни чифлик. В община Аксаково положението е лошо, има откъснати населени места от света. Това е село Долище. Днес се пробива пътят и до село Орешак, но предполагам, че до обяд цялата обстановка ще се нормализира. Снощи до късно екипи на ВиК работиха в община Бяла, нямаше вода в целия град, но към 22.30 часа успяха да сменят лошия участък. Тоест и там има водоснабдяване. Нямаме населено място без електрозахранване, нямаме и бедстващи хора. Поне няма сигнали, подадени на телефон 112.
Водещ: И като се възстанови подаването на вода към Бяла, предполагам нямате и населени места без вода?
Стоян Пасев: Не. И без вода също нямаме населени места. Днес екипите продължават да работят. Този сняг беше по-малко от предния, вятърът беше по-малко от предния. Тоест пътищата бяха проходими до скоро, допреди 2 дни. Предполагам, че днес до обяд лесно ще се възстановят всички точки от Варна. Все пак на хората препоръчваме да избягват пътуванията, тъй като времето е лошо в цяла Североизточна България. Говорим не само за област Варна, но и за Силистра, Русе, Разград, Търговище.
Водещ: Да, кодът е обявен за 17 области, предимно в Източна и Южна България. Вас също ви засяга силно. Обаче очаквате ли днес, да кажем по обяд, частичното бедствено положение в общините Суворово и Долни чифлик да бъде отменено?
Стоян Пасев: Очаквам, да. Има две населени места, където обстановката е тежка. Говорим за село Булаир и село Николаевка в община Суворово. Ще направим всичко възможно да прехвърлим и техника от други общини, за да можем да отворим и двете.
Водещ: Става въпрос за пътищата от третокласната и четвъртокласна пътна мрежа, които са затворени от вчера?
Стоян Пасев: Точно така.
Водещ: А каква е ситуацията в Провадия, където вчера в преспите закъсаха 10 души, сред които и две деца?
Стоян Пасев: Там също има едно проблемно село, казва се Кривня. То е с много висока надморска височина и е проветриво, обект е на снегонавявания. Пътят е отворен, но само за леки автомобили. За тежки автомобили над 3,5 тона е затворен. Там кметът продължава да се бори с наличната техника, с която разполага. Това е лошият участък в тази община – да се внимава и да се обикаля, ако е възможно.
Водещ: Тоест да разбираме, че пътищата, които бяха непроходими вчера около тези села, които обявихме, остават непроходими и затворени и сега, но нови затворени няма?
Стоян Пасев: Не, нямаме затворени нови пътища. Снеговалежът е спрял вечерта, вятърът е поутихнал, така че днес може да се работи и отрано сутринта екипите са на терен.
Водещ: А ще се учили ли днес в област Варна и с нормална продължителност ли ще са часовете?
Стоян Пасев: С нормална продължителност. Все пак в тези общини – Вълчи дол, Суворово и Долни чифлик, понеже има населени места, които така или иначе са откъснати, няма да има проблем с неизвинените отсъствия за тези, които не са успели да посетят занятията.
Водещ: И да погледнем в перспектива, тъй като все пак казахте, че в сравнение с предишните седмици обстановката в областта е по-спокойна. Но ако погледнем напред във времето, има ли опасност да се стигне до опасно високи нива на реките и водоемите в областта, когато натрупалият се сняг започне да се топи?
Стоян Пасев: Има опасност, разбира се. Това е почти всяка пролет, но тази пролет ще е по-лошо, тъй като снеговалежите бяха по-големи. Дори да не се вижда, този сняг попада в подпочвените води. А повечето от язовирите на територията на област Варна имат високи подпочвени води, тоест бързо преливат и водата бързо се оттича, което създава предпоставки за бедствено положение. Трябва да са систематизират, тоест така естакадно да са разположени всички язовири, че да преливат от един в друг. Просто трябва да се изпускат през различно време, тъй като иначе има предпоставка за много количество вода, ако се изпуснат по едно и също време. Контролираното изпускане, естествено, би трябвало да нормализира обстановката.
Водещ: Тоест да очакваме, че когато температурите започнат да се увеличават и снегът да се топи, ще има и постоянен контрол на нивата на водите?
Стоян Пасев: Постоянен контрол. В момента също имаме изпускане. Язовир „Елешница“ е този, който ни създава най-много проблеми в област Варна. Този язовир се изпуска постепенно. Беше тръгнал да прелива през преливника, но в момента нивото е регулирано.
Лора ТЪРКОЛЕВА