Стоян Пасев: Проблемите във Варненска област днес са значително по-малко

Стоян Пасев, областен управител на Варна

Стоян Пасев, областен управител на Варна, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: И днес следим обстановката в страната, усложнена от метеорологичните условия. Каква е ситуацията във Варненско ще ни каже областният управител Стоян Пасев, който вече е на пряката ни телефонна линия. Как осъмна областта тази сутрин, имате ли значителни проблеми?
Стоян Пасев: Значително по-малко, отколкото през предходните дни. Все пак имаше населени места, до които не беше достигнато до късните часове. Надявам се днес до обяд да няма населено място на територията на област Варна без достъп.
Водещ: Получихте ли сигнали за бедстващи хора през нощта?
Стоян Пасев: Не. Вечерта нямаше, беше спокойно. Благодаря на всички граждани, че се отзоваха на апела да не се пътува, само ако е наложително. Днес се отвориха всички първокласни пътища. Забранено е движението през прохода за Обзор за автомобили над 12,5 тона. Старият път за Девня също – за тежкотоварни автомобили над 12,5 тона. Всички останали пътища от републиканската мрежа са проходими. От общинската мрежа сме успели да пробием почти до всяко село. Мисля че са 4 селата, до които не можахме. Това са Гнило и Булаир, другите две не мога да ви кажа наизуст, но са в община Суворово. През днешния ден до всяка една населена точка ще има достъп. Нямаме населено място без ток и вода, което е добре. Нямаме сигнали за бедстващи хора. Вечерта имаше 4-5 случая, бяха за спешно извозване. Хората бяха извозени до болничните заведения във Варна, така че всичко е наред, според мен.
Водещ: Всичко е наред, обаче и днес в област Варна е в сила жълт код за опасно време. Метеоролозите предупреждават за силен вятър, за сняг и поледици. Имате ли готовност отново да сте на крак с достатъчно снегопочистваща техника и достатъчно екипи, за да реагирате, ако ситуацията се усложни и времето се влоши?
Стоян Пасев: Имаме готовност. Най-тежко е положението на пътя Варна – Добрич. Снощи, извиняваме се на всички граждани, късно след обяд пътят беше отворен. Машините успяха да пробият, но нямаше как два автомобила да се разминат, а важното бе пътят да се отвори за тежкотоварни автомобили. Затова имаше неудобство от 2-3 часа, 9 машини работиха, за да осигурят достъпа до Добрич. През днешния ден ще пътуват автомобили по пътя Варна – Добрич. Това е основна артерия, все пак повечето стоки идват от или отиват за Добрич.
Водещ: Двама бездомници с тежки измръзвания бяха настанени във Военноморската болница във Варна. Имате ли информация за други хора, останали без подслон, въпреки че знаем – повече от стотина са настанени в общинския приют във Варна?
Стоян Пасев: Мисля, че Община Варна води регистър и всички бяха прибрани. Все пак, ако има някой нов, придошъл от някъде другаде… възможно е да има. Но според мен е направено всичко възможно на тези хора да се осигурят подслон и топла храна.
Водещ: Ако гражданите имат сигнали за хора, останали без подслон в студените дни, могат да се обръщат към Общината?
Стоян Пасев: Да, към всички, включително и на тел. 112 да се обадят, сигналът пак ще отиде до Общината. Успяхме да пробием вчера до така наречения кучкарник в Кичево и там животинките са спасени. Бяха откъснати и те от света.
Водещ: Вършите работа. Вчера част от децата във Варна учиха, други не. Кога можем да кажем, че всички ще се завърнат в класните стаи?
Стоян Пасев: Не зная. Това е ангажимент на кмета. По негова преценка, готовността на училищата е при него.
Водещ: А в областта, след като всички населени места са с ток и вода, да очакваме ли да се върнат?
Стоян Пасев: В областта, да – учебните занятия се нормализират. Все пак ще са с намалени часове, тъй като наистина не сме осигурили достъп до всяко село, но се надявам, че до края на работния ден днес ще имаме такава възможност.
Водещ: Като казахме, че няма населени места без ток и вода, което е чудесна новина, означава ли това, че проблемът с водата в с. Калиманци е решен и хората вече няма да си точат вода от селската чешма?
Стоян Пасев: Да, точно така. Няма проблем.
Водещ: Можете ли да ни кажете друга актуална информация или за момента картината е спокойна?
Стоян Пасев: За момента е такава. Надявам се, че следващият снеговалеж няма да е с такива размери, какъвто е сегашният. Все пак пътищата веднъж вече са пробивани, т.е. почистването им ще бъде по-лесно.
Лора ТЪРКОЛЕВА