Стефан Проданов, организатор: Няколко тона въоръжение пристигат в римския град Нове за фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“

Няколко тона въоръжение – римско, антично и тракийско пристигат в римския град Нове край Свищов за XIV издание на фестивала „Орел на Дунава“. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стефан Проданов, един от организаторите на събитието. Основен акцент през настоящата година ще за животните, използвани в ежедневието на римляните и кулинарните вкусове на нашите предци. Повече за него прочетете в интервюто.

Фокус: Г-н Проданов, през настоящата година ще се проведе XIV поредно издание на фестивала за антично наследство „Орел на Дунава“, който стана традиционно събитие за Свищов. Нека разкрием на нашите читатели какво е направено до момента  и какво могат да очакват посетителите?

Стефан Проданов: Подготовката на XIV-то издание започна още с приключването на предходния фестивал, миналата година. Групите са в готовност да пристигнат в Свищов през настоящата седмица. Както обичам да казвам няколко тона въоръжение – римско, антично, тракийско пристига в Нове, за да се включат всички групи в нашия фестивал. През настоящата година те са от четири държави – България, Румъния, Италия и Украйна. Тук искам да припомня, че събитието, което ние организираме е най-старото на Балканите антично събитие – Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“.

Фокус: Ще има ли нещо различно, в сравнение с предходните издания и може ли да разкажем малко повече за програмата?

Стефан Проданов: Тъй като, това събитие се провежда веднъж  годишно, естествено форматът е горе-долу същия, както и в предходните събития. Въпросът е, че през настоящата година ще наблегнем на някои други аспекти, които са много интересни.  Например животните, които са използвани по времето на римския легионен лагер от легионерите. Ще представим животни, които са ползвани в бита, в снаряжението, като това ще се случи в събота – на 9 юни. Също така, много интересно за публиката, естествено, е кулинарното представяне на древна римска кухня. Тази година кулинарната презентация ще е на готвача Лео Бианки.  Тя ще е под надслов „Походна кухня на Лео“ и ще включва храни от античността, като мога да разкрия, че кухнята ще е със средиземноморски привкус.

Фокус: Дали има други събития, върху които искате да акцентирате и към, които искате да привлечете повече публика? Вие имате редовни посетители, но вероятно ще има и такива, които ще дойдат за пръв път.

Стефан Проданов: Да, така е. Несъмнено интересът е много голям, има много запитвания от туристическите оператори в региона. Черешката на тортата, естествено, ще е в съботната вечер, когато ще бъде пресъздадена голямата битка между даките и римляните. Годината ще бъде 104-та след Христа, когато е била последната кампания на император Траян. Бойните действия ще включват около 200 войни. Битката ще е основно при главната крепост, тогава е убит и вождът на даките Децибал. Ще се опитаме да пресъздадем много добре самата картина. Естествено, ще има много гладиаторски битки. Най-добрият гладиатор в Европа ще е тук – Едгар от Рим, Италия, който е изключително популярен. И другите гладиатори, които са от същата школа, ще присъстват. Ще има и войни от България и Румъния. Обещаваме много интересни събития. Такъв ще е и парадът, който ще се случи на 10 юни, в неделя, по главните улици на Свищов, завършвайки на площада на Алеко. Тогава ще бъде загасен и огънят на тазгодишното издание. Запалването ще е на 8 или в петък вечерта, в амфитеатъра, зад  Ректората на Стопанска академия. Тук искам да вметна, че именно висшето заведение и Община Свищов имат голям принос в организирането на събитието, защото голяма част от участниците, реанаткторите, възстановчиците от свищовската група, са студенти и преподаватели от Стопанска академия. Естествено имаме наши приятели – студенти и ученици от цялата страна, но ядрото е от Свищов. Очакваме с нетърпение и нашите гости от чужбина да се присъединят към нас. Ще има много танци, ще имаме огнено шоу, ще бъде пресъздадена и музика от старинния северен фолклор на викингите. Нека да заповядат Вашите читатели, с интерес очакваме да започне този фестивал. Надяваме се, че ще успеем да пресъздадем всичко, което сме включили в програмата по естествен и автентичен начин, за да може публиката да остане доволна и впечатлена.

Фокус: Казахте, че чакате възстановчици от четири държави. Колко души ще дойдат?

Стефан Проданов: Около 220 възстановчици ще се включат тази година. Това е най-мащабният в България античен фестивал. Той така започна и преди 10 години, защото през настоящата 2018-та, ние отбелязваме нашия 10-годишен юбилей на фестивала „Орел на Дунав“, но изданието е 14-то, защото сме правили и три есенни издания през тези 10 години.  Но вече ги прекратихме, имаме само едно издание, което правим веднъж годишно – в началото на юни.

Фокус: Увеличил ли е броят на възтановчиците, които участват и съответно на посетителите, за последните десет години?

Стефан Проданов: Да, ние правим и анализи. Както Ви казах, голяма част от участниците, са преподаватели в Стопанска академия и с тяхна помощ развиваме и специалността „Икономика на туризма“.  Мога да кажа, че има голям интерес и голям ръст на посетителите, което за нас е много интересно и важно, защото  Свищов е северната граница на България, но виждаме, че има интерес от хора от всички краища на страната.  Естествено, при нас идват и много чужденци, имаме посетители най-често от Румъния, Сърбия и Македония.

Фокус: А всяка година има и специални прояви, които са насочени към най-малките посетители, дали и през настоящата ще ги зарадвате с нещо специално?

Стефан Проданов: За най-малките ни участници ще има специални подготовки. Наши легионери ще ги подготвят за влизането в строя. Няма значение колко е голям юношата, защото участниците са предимно мъже. Въпреки, че в миналото е имало жени войни. Въпреки това нека всички и момчета, и момичета да заповядат при нас.  Ще има обособен кът, точно за деца и ще има голяма подготовка за тях. Ще има и забавни игри от римско време, с които ще ги потопим в Античността. Осигурили  сме специални аниматори, които да се занимаят с тях.

Фокус: Като финал, нека обобщим – събитията ще продължат в рамките на три дни и от сутрин до вече ще има за всеки по нещо?

Стефан Проданов: Точно така, за всеки по нещо. Ще има и участници деца, които във възстановка ще пресъздадат античен легион. Те се подготвят в момента, така, че се надявам ,че интересът ще е още по-голям в сравнение с предходните издания.

Фокус: Колко са били посетителите през миналите години?

Стефан Проданов: Не мога да кажа точна цифра, но със сигурност са няколко хиляди. Този голям брой е ангажимент не само за нас като организатори, но и за туристическия бизнес, хотелите, ресторантите в Свищов като цяло. Ние спомагаме за развитието на бранша и сме много доволни от това.  Мога да определя фестивалът като културен диалог между няколко европейски държави, което също е много радостно за нас.

Луиза ТРАНЧЕВА