Стоян Радичев, дизайнер: Черният цвят е хит сред абитуриентите тази година, предпочитат се бляскави рокли с дантели и вталени костюми

снимка: https://cdn.fashion.bg/

Дизайнерът от Асеновград Стоян Радичев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за актуалните модни тенденции и за предпочитанията на абитуриентите.


Фокус: Г-н Радичев, след броени дни започват абитуриентските балове. Те са свързани с много вълнения, трескава подготовка и с търсене на подходящ тоалет. Кои са актуалните модни тенденции и с какво са свързани предпочитанията на бъдещите абитуриенти?
Стоян Радичев: Тази година като тенденция, и вече няколко години подред , се запазват роклите, които са богати на дантели. Тоест, дантелата отново е присъства в роклите и е силно застъпена. Също така, момичетата залагат много и на камъните, на блясъка в роклите. Перата в роклите лично аз съм застъпил много, защото са харесвани от момичетата. Общо взето съм заложил на по-луксозния стил.
Фокус: Може ли да твърдим, че вниманието е основно към детайлите и че точно от тях се впечатляват бъдещите абитуриенти?
Стоян Радичев: Лично аз залагам много и на самата линия, на кройката, също много и на детайлите, тоест на всички елементи, които правят една дреха красива. Когато се наблегне и на най-малките детайли, тогава ефектът вече е поразителен. Прави ми добро впечатление, че кичът отпада. Все повече момичета залагат на добри дизайнери  и професионалисти. Модата, особено при абитуриентите, върви в много добра посока. Всички са много запознати, гледат в интернет световни дизайнери, следят активно световните модни събития. По този начин те черпят информация и оформят своя вкус, искат да са актуални. Модата в България се култивира.
Фокус: Кои са предпочитаните цветове за рокли и костюми тази година?
Стоян Радичев: Заложил съм много на черния цвят, също на синьото, на червеното, на зеленото, на основните цветове. Мисля, че тази година черното е хит сред абитуриентите.
Фокус: Каква е ситуацията по отношение на мъжката мода? Какво предпочитат да облекат абитуриентите?
Стоян Радичев: И при мъжете нещата вървят в правилна посока. Момчетата стават все по-разкрепостени в модата. На мода е слим силуетът, отпадат като цяло лъскавите костюми и двуредното закопчаване, актуални преди няколко години. Момчетата предпочитат да им е приятно и удобно. Актуални са папионките и фишутата. Ако трябва да обобщя, най-много се насочват към вталените линии.
Фокус: Колко е средната цена на една добре изглеждаща абитуриентска рокля?
Стоян Радичев: Това е много относително. Като цяла една нормална и хубава рокля е в рамките на 600-700 до 1000 лева. Има рокли както за 400-500 лева, така и за 50 000 лева. Относително е и времето за изработване, като зависи колко са дантелите. При нас всичко се шие на ръка и е много по-трудоемко. В крайна сметка, обаче, постигнатият ефект е в пъти по-добър.
Фокус: По ваши наблюдение, вълнуват ли се абитуриентите за предстоящите балове?
Стоян Радичев: Абитуриентите се вълнуват изключително много за предстоящите балове, тъй като мечтаят за този ден дълги години. Прави ми впечатление, че отличниците не се вълнуват до такава степен от избора на рокля или костюм, както останалите. И те се вълнуват, но по голямо е вълнението у хората, които си мечтаят за този ден. Отличниците са наблегнали на уроците и това събитие минава по реда между всички останали, между уроците и кандидатстването.
Фокус: Знаем, че вече започна сезонът на сватбите. Кои са актуалните модни тенденции и с какво са свързани предпочитанията на бъдещите булки?
Стоян Радичев: Най-предпочитани са булчинските рокли в цвят шампанско или екрю. Към момента това са властващите цветове. Аз съм заложил почти на всички силуети, защото колкото са булките, толкова са и техните желания за силуети и за материя. Но най-общо казано, всички искат една булчинска рокля да има добър силует, да е комфортна, да е изработена от хубави материали, да е лека и феерична.
Фокус: От всички краища на страната ли идват хора, за да си закупят рокля или костюм в Асеновград?
Стоян Радичев: Булчинските рокли от Асеновград са популярни както в цяла България, така и по света. Идват от различни краища на България, за да си купят от нашите рокли. Парадоксът е, че имаме много клиенти и от Турция, където е меката на шивашката индустрия. Там, обаче, цените са доста по-високи и те прибягват до нашето производство, което не отстъпва на световното ниво. Хората търсят съчетание между приемлива цена и възможно най-високо качество. Ние не може да се сравняваме със световните дизайнери, които влагат страшно много в материя. Българският потребител може да си позволи в по-малка степен, но пък знае как да се забавлява.
Фокус: Какво ще пожелаете на абитуриентите?
Стоян Радичев:
Успех в бъдещите начинания и дано всеки от тях да бъде приет там, където най-много иска да продължи образованието си.
Тони МИХАЙЛОВ