Стоян Стоянов, Община Кюстендил: За поредна година Община Кюстендил е подготвила различни по трудност маршрути по повод Деня на интензивното ходене

Стоян Стоянов, експерт „Младежки дейности” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Стоянов, каква какво представлява инициативата Световен ден на интензивното ходене?

Стоян Стоянов: Това е най-голямата световна проява за ходене, която се провежда ежегодно в целия свят от 1992 година, когато на 7 юли в Бразилия, под председателството на световноизвестния футболист Пеле по улиците на Рио де Жанейро излизат 250 000 жители на града, между които са вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, голямата американска актриса Шърли Маклейн и други видни личности. В България се провежда ежегодно от 1993 година в цялата страна. В световен мащаб, програмата се подпомага от Международния олимпийски комитет, който всяка година финансира проявата в отделни страни.

Фокус: Кои са основните цели на тази проява?

Стоян Стоянов: Проявата цели популяризиране на ходенето като ефективна и лесна за практикуване двигателна активност за всички, както великолепна възможност за участие на хора от всички възрастови и социални групи. Тази проява ежегодно привлича много хора за целенасочено използване на интензивното ходене като едно от най-достъпните универсални естествено-приложни движения на човека, за поддържане на здравето и подобряване на неговата физическа дееспособност. Идеята е широко популяризиране на ходенето като чудесно средство за поддържане на здравето и добрата форма, защото то е най-естествената форма на движение, то може да се практикува от всеки и свободно, може да се практикува навсякъде и по всяко време и не на последно място – не изисква финансови средства.

Фокус: По какъв начин Община Кюстендил се включва в тази инициатива?

Стоян Стоянов: Във връзка с инициативата на Българска асоциация „Спорт за всички“ за популяризиране здравословния начин на живот, отворена през целия месец октомври, за поредна година Община Кюстендил се включва в отбелязването на Световния ден на ходенето. Това е спортно събитие от календара на Международната асоциация спорт за всички. Тя  е част от Общински спортен календар за 2017 година. Съвместно с Обединен детски комплекс, Туристическо дружество „Осогово“ и клуба на спортиста ветеран сме планували походи, които са с различна трудност и продължителност, с цел същите да бъдат достъпни за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение. Първата проява беше организирана заедно с помощта на Туристическо дружество „Осогово”. В неделния ден се проведе поход с продължителност от 4 часа. Участниците в него преминаха по „Монашеската пътека” в Осоговска планина, маршрутът включваше пътя от Лесновския манастир „Св. Гаврил Лесновски“ до женския манастир „Св. Спиридон Чудотворец“ в Македония. Следващата инициатива е насрочена за 14 октомври, когато ще се проведе поход от стадион „Осогово“, през лесопарк  „Хисарлъка и пешеходна зона „Пътека на здравето”. Този поход е в рамките на два часа и се организира заедно с Обединен детски комплекс – Кюстендил. На 15 октомври предстои поход от стадион „Осогово” до местността „Чешмето”, в който ще се включат членове на клуб на спортиста ветеран „Осогово 2009“, на същата дата, заедно с Туристическо дружество „Осогово” се организира и велосипеден поход, който е до Босилеград и ще се проведе заедно с велоклуб „Гайда”, създаден към туристическото дружество. Участниците в похода ще преминат 90 километра в двете посоки.

Фокус: Освен здравословния начин на живот и подобряване на физическата дееспособност, каква друга мотивация сте подготвили за участниците в тези прояви?

Стоян Стоянов: От Община Кюстендил и Българска асоциация „Спорт за всички“ са осигурени поощрителни награди за участие, които ще бъдат разпределени чрез томбола.

Венцеслав ИЛЧЕВ