Стоян Стоянов, Община Кюстендил: За поредна година Община Кюстендил се включва с различни инициативи в отбелязване на Световния ден на предизвикателството

Радио "Фокус" - Кюстендил

Стоян Стоянов, експерт „Спортни дейности” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Стоянов, за поредна година Община Кюстендил се включва в отбелязване на Световния ден на предизвикателството. Какво представлява самата инициатива?

Стоян Стоянов: Това е най – голямата световна проява от програмата на международната асоциация „Спорт за всички”, която от 20 години се провежда ежегодно в повече от 100 страни в света. Денят е съревнование между градове и общини на държави от всички континенти. Това е най – голямата проява „Спорт за всички”, която се провежда в България ежегодно от 1993 година в повече от 50 общини на страната. Това е ден за всички, които искат да участват в някакво спортно занимание или конкретна физическа активност поне 15 минути без прекъсване. България се включва в световното движение „Спорт за всички”, в което градовете се състезават с други градове от други държави. Целта на програмата е широко популяризиране на здравословния начин на живот, чрез системни занимания с физически упражнения, вид физическа активност и спорт. Това е възможност за голям брой хора без разлика във възрастта и социалния статус, хора с увреждания и в неравностойно положение и хора от третата възраст да участват в спортно занимание или конкретна физическа активност по общини, райони, квартали или на работните си места.

Фокус: Какви прояви са включени тази година за Община Кюстендил?

Стоян Стоянов: Във връзка с деня на предизвикателството Община Кюстендил, съвместно с Българска асоциация „Спорт за всички” и Обединен детски комплекс, организират традиционен спортен празник за децата от детските градини, наречен „Детство мое”. Тази година ще вземат участие всички детски градини на територията на Община Кюстендил с общо 9 отбора с над 150 участници, като проявата ще се проведе на 17 май на Спортен комплекс „Осогово” от 9.30 часа.

Фокус: Какво представлява самото състезание?

Стоян Стоянов: Отборите се разделят по групи, по два или три отбора. Така сформираните двойки или тройки, последователно се състезават в две игри, като се отчитат времето за изпълнение на всеки отбор на всяка от тях. Времето, което отборите постигнат в двете игри се сумира. Трите отбора постигнали най – добри времена се състезават отново по между си за определяне на победителя и класираните на второ и трето място. Останалите отбори се подреждат от четвърто място нататък, според постигнатия сбор от времената в двете игри. От Община Кюстендил са осигурени награди от спортни консумативи и уреди за всички участници.

Фокус: 17 май се отбелязва и като Ден на българския спорт, какви други възможности предоставя Община Кюстендил в своя спортен календар?

Стоян Стоянов: В спортния ни календар за тази година, освен традиционния спортен празник за деца от детските градини през месец май, в който всички спортни прояви са посветени и на Деня на българския спорт, ще се проведе пешеходен туризъм в неделя. Туристи от туристическо дружество „Осогово” ще направят преход от около 3 часа със средна трудност с изкачване на връх Щърби камък, който е висок 1478 метра. Разположен е на границата между България и Сърбия в западните части на Руй планина. Ще бъде направено и посещение на бусинската керамика и музей на киселото мляко. Музеят на бусинската керамика е етнографски музей в центъра на село Бусинци, представляващ комплекс с модерна архитектура, открит в 1982 година. Проявата е организирана от Туристическо дружество „Осогово”, съвместно с Община Кюстендил, като са подсигурени и поощрителни награди за участниците. Освен това мероприятие във връзка с Деня на българския спорт и месец май, посветен на спорта, всеки ден, желаещите да спортуват, могат да използавт спортната база за свободно време на Община Кюстендил, като това са тенискортовете на улица „Жан Жорес”, открита лекоатлетическа писта на Спортен комплекс „Осогово”, спортни площадки с изкуствено покритие в жилищните комплекси  „Запад”, „Герена”, „Румена Войвода”, „Бузлуджа” и на улица „Илинден”.

Фокус: Какви са вашите наблюдения от предходни години, участват ли активно хората от Кюстендил в подобни прояви, които се организират?

Стоян Стоянов: За нас това не са просто няколко събития през месец май. За нас това е кауза да привлечем децата на Кюстендил и възрастните хора в масовия спорт. Безспорно, спортът е това, което може да накара децата да се откажат от агресията и зависимостите. Ние много държим на това децата ни да спортуват и сме много щастливи като наблюдаваме активността на хората и най – вече на учениците. Предходната, както и тази година, наблюдаваме повишаване активността на младите хора в такива инициативи. С годините се разработват спортни прояви и финасови инструменти, с които да подкрепяме ученическия спорт, както и да учим децата на спорт още от най – ранна детска възраст в детските градини. Затова и месец май е посветен на физическата активност и спорта. Той е за хората и за по – широко популяризиране на здравословния начин на живот.

Венцеслав ИЛЧЕВ