Стоян Стоянов, Община Кюстендил: За поредна година Община Кюстендил се включва с различни инициативи в отбелязване на Световния ден на предизвикателството

Радио "Фокус" - Кюстендил

Стоян Стоянов, експерт „Младежки дейности” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Стоянов, за поредна година Община Кюстендил се включва в отбелязване на Световния ден на предизвикателството. Какво представлява самата инициатива?

Стоян Стоянов: Това е най – голямата световна проява от програмата на международната асоциация „Спорт за всички”, която от 20 години се провежда ежегодно в повече от 100 страни в света. Денят е съревнование между градове и общини на държави от всички континенти. Това е най – голямата проява „Спорт за всички”, която се провежда в България ежегодно от 1993 година в повече от 50 общини на страната. Това е ден за всички, които искат да участват в някакво спортно занимание или конкретна физическа активност поне 15 минути без прекъсване. България се включва в световното движение „Спорт за всички”, в което градовете се състезават с други градове от други държави. Целта на програмата е широко популяризиране на здравословния начин на живот, чрез системни занимания с физически упражнения, вид физическа активност и спорт. Това е възможност за голям брой хора без разлика във възрастта и социалния статус, хора с увреждания и в неравностойно положение и хора от третата възраст да участват в спортно занимание или конкретна физическа активност по общини, райони, квартали или на работните си места.

Фокус: Какви прояви са включени тази година за Община Кюстендил?

Стоян Стоянов: Община Кюстендил е изготвила програма, свързана със Световния ден на предизвикателството 2019. Община Кюстендил подкрепя инициативата на Българската асоциация „Спорт за всички” и съвместно с Обединен детски комплекс, Туристическо дружество „Осогово”, както и детските заведения, сме планували спортни празници. Едното е свободен достъп до спортен комплекс „Осогово”. Другото е  изкачване на връх Милевец – 1732 метра, най – високият връх на Милевска планина. Следва колопоход до Босилеград, Сърбия. Тези прояви са част от общинския спортен календар за 2019 година. Датите на тези спортни събития са 17 май от 10.00 часа на стадион „Осогово”. Евентуално, при лошо време, ще бъде проведен традиционният спортен празник за децата от детските градини в голямата зала за спортни игри. На 18 май Туристическо дружество „Осогово” извършва изкачване на връх Милевец, като тръгването е от 8.00 часа на паркинга на театъра. Всички, които желаят могат да се запишат в офиса на Туристическо дружество „Осогово”, който се намира на улица „Цар Михаил” №5. На 19 май е походът до Босилеград, отново се тръгва от паркинга на театъра от 9.00 часа и отново записването е в офиса на дружеството.

Какво включва спортния празник за децата от детските градини?

Стоян Стоянов: Традиционният спортен празник „Детство мое” за 2019 година, в празника ще участват по 1 отбор на трета или четвърта група на всички детски градини на територията на община Кюстендил. Всеки отбор ще се състои от 6 момичета и 6 момчета. Съставът на отбора може да се променя за отделните игри. Ще бъдат проведени две игри на стадион Осогово като класирането е по време. Отборът, изпълнил двете игри за най- кратко време се класира на първо място, следващия по време на второ и така нататък. Осигурени са награди, те са предметни, предназначени са за различни физически занимания, за да могат в последствие да се използват в заниманията по спорт  от всяка детска градина.

Венцеслав ИЛЧЕВ