Стралджа се  подготвя  за  55-годишнината  на ансамбъл „Въжички“

Стралджа се  подготвя  за  55-годишнината  на ансамбъл „Въжички“. Отбелязването на    55-тата годишнина от създаване на емблематичния фолклорен ансамбъл „Въжички“ ще съвпадне с дните , посветени на 50- годишнината от обявяването на Стралджа за град и според организаторите от общината това ще обогати празничната програма.

Създаден от хореографа, музикант, постановчик, гл.художествен ръководител Тончо Тончев в началото на 60-те години на миналия век с ученици от тогавашния Селскостопански техникум  танцовия състав с името „Въжички“ много бързо постига успехи както в селището, така и извън него. Постановките на Тончев се изпълняват изключително  добре от самодейците, получават високата оценка на специалистите, за да се открие и пътят им към всички сцени на България с безброй отличия. Ансамбълът се завръща винаги и само със златни отличия.  Следват  множество турнета извън страната, където публиката става на крака, за да аплодира костюми, песни и танци, които радват, вдъхновяват, събуждат българското.

Наследниците на този ансамбъл „Въжички“ при НЧ“Стралджа 2016“ и до днес  поддържат традицията. Гости на събитието ще бъдат и  други известни ансамбли, които включват в своите програми  танци на незабравимия Тончо Тончев. Честването ще бъде съпътствано и от специална фотоизложба в Историческия музей на града.

Община Стралджа  патентова „Въжички“   в Патентното ведомство и марката, с всички права върху нея, е под контрола на Нели Тончева Кавалджиева, дъщеря на известния хореограф и създател на ансамбъла Тончо Тончев, както и председател на НЧ“Стралджа 2016“.