„Строителните занаяти на Стара планина“ представят в ЕМО „Етър“

Габрово. „Строителните занаяти на Стара планина“ представят в Етнографски музей на открито  „Етър“. Едноименната изложба ни показва материално и нематериално културно наследство – постройки, майстори, които владеят строителния занаят и инструментите, които се ползват. Това разказаха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от музея. Експозицията е част от проекта „Строителните занаяти на Стара планина”, реализиран от сдружение „Мещра” и музей „Етър”.
Цанко Пенчев от габровското село Горнова могила е един от участниците. По време на теренните проучвания, свързани с инициативата, той дава информация на уредника от музей „Етър” Росица Бинева за човек от неговото село, живял до 80-те години на миналия век – дядо Станчо Иванов – самобитен майстор, роден някъде в началото на ХХ век. Станчо Иванова се занимава със строеж на къщи с плочи, ковачество и други ремонти.
Историята за самобитния майстор Станчо от Горнова могила, вече е съхранена не само сред малкото останали негови съселяни, какъвто е Цанко Пенчев, благодарение на теренните проучвания и изложбата, открита в музея „Етър”.
В изложбата са представени историите на още майстори, като Панайот, който е строител и се занимава с поддръжка на стари къщи, които днес не се правят.
Един от фокусите на проекта „Строителните занаяти на Стара планина” е нематериалното културно наследство – хората със съответните умения. Освен майстор Панайот, в изложбата са представени Христо Тоцев, който е много добър в сухата каменна зидария и Павел Кунчев – признат в реденето на каменни плочи върху покрив.
Специално внимание е отделено на наследниците на Тревненската школа. Учители, възпитаници – настоящи и бъдещи, които продължават традицията на дърворезбата.
Изложбата показва част от селата, посетени по време на двете теренни проучвания през 2018 година от екипите на „Мещра” и „Етър”-а. 30 села са проучени през лятото и есента, а 13-те табла от изложбата представят традиционната възрожденска архитектура, все още запазена в тях.
Надежда КРЪСТЕВА