Ст. комисар Николай Димов: Над 3500 студенти ще празнуват 8 декември в Пампорово, полицейското присъствие в района ще е засилено

Снимка: ОДМВР - Смолян

Над 3500 студенти ще празнуват 8 декември в Пампорово. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян ст. комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян. По думите му, е създадена организация съвместно с РД „ПБЗН“ и днес ще започнат проверки във всички търговски обекти, в които има планирани празненства. „Най-масовото струпване на хора ще бъде в Пампорово и в специално изградената за 8 декември шатра, където ще пеят много изпълнители и е съсредоточена най-голяма част от студентите. Ще се извърши проверка за състоянието на обектите за пожароопасност, организация на охранителния режим. Има готовност да се включат и другите контролни органи като ОДБХ и РЗИ“, посочи ст. комисар Димов. От тази вечер започва засилено полицейско присъствие на основните пътни артерии в областта и около питейните увеселителни заведения, като най-голямо ще бъде то в Пампорово където се очакват над 3500 души, а може и повече, отбеляза директорът на полицията. Той уточни, че са организирали допълнителни наряди за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението и е създадена  организация за безпроблемното протичане на празника.

Директорът на ОДМВР – Смолян призова студентите да празнуват разумно, за да не помрачат сами празника си. „Основната ми препоръка към младите хора е да  не управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици. Пътищата в Родопите са опасни и има и поледици на места. Най-важно е да спазват правилата за движение. В питейните заведения трябва да се спазва пропускателния режим и не трябва да носят в себе си ножове и оръжия, защото все пак отиват на празник, а не на война. Хубаво е да няма злоупотреба с алкохол и да изпълняват указанията на длъжностите лица. Всички лица, които осъществяват пропускателния режим са с проведен инструктаж за безопасност“, разясни ст. комисар Димов. Той подчерта, че при нужда от съдействие от полицията, студентите и всички празнуващи може да позвънят на телефон 112 и незабавно ще получат съдействие. Препоръчително е студентите да пазят личните си вещи. „Практиката показва, че след такива мероприятия има бум на изгубени телефони, все пак сред празнуващите има лица с престъпни навици и джепчии. Разумно е студентите  да следят за пътната и личната безопасност и да търсят помощ от полицейските служители при нужда“, обобщи ст. комисар Димов.

Нели ГЕРГЬОВСКА