Ст. комисар Николай Димов: Населението в област не усеща дефицит на полицейска услуга и присъствие

Директорът на Областна дирекция на МВР – Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

 

„Фокус“: Ст. комисар Димов, има ли случаи на нападения над възрастни хора в област Смолян?

Ст. комисар Николай Димов: Категорично в Смолянска област не са характерни този вид престъпления. Полицейски служители посещават населените места ежедневно и това не е характерно за региона. Има случаи на инциденти с възрастни хората, но те не са с цел нападение, насилие или грабеж, те са за неуредени междусъседски, имуществени или лични спорове.

„Фокус“: Увеличен ли е полицейския състав по селата в областта и как се осъществява реда в малките населени места?

Ст. комисар Николай Димов: Благодарение на решение на правителството от началото на миналата година ни беше увеличен лимитът на горивата. Сега със същия състав, който дори е по-малък от този през 2014 г, като имаме около 50 свободни места, с подобряване на мобилността на служителите, нямаме ограничения да посещаваме населените места. Такива посещения се осъществяват на няколко нива. Цялата обслужвана територия от ОДМВР – Смолян е разпределена на райони и микрорайони. За всяко населено място, махала и дори къща има разпределен служител от охранителна или криминална полицията, на който е възложено да отговаря за него. Инспекторът има ангажимент поне веднъж месечно да посети всички населени места в обслужвания от него район. Може да е махаличка, но един път в месеца минимум, той трябва да е там. В по-големите населени места имаме организирани приемни и ходят в най-големите села всяка седмица, в по-малките през седмица, в най-малките веднъж месечно. Началниците на Районни управления веднъж месечно осъществяват прием в по-големите на населени места. Аз лично веднъж на тримесечие ходя във всички общини и ги посещавам говоря с хората и полицията по места, както и с кметовете. С цел да се избегне някакъв формализъм и лично отношение в работата със заповед на министъра има мобилни екипи от дирекцията, които обикалят населените места в областта.

„Фокус“: За какви проблеми споделят с Вас хората от малките населени места при тези срещи?

Ст. комисар Николай Димов: Населението в нашата област поради тази създадена организация не усеща дефицит на полицейска услуга и присъствие. Положителното, което е израз на доверие, тъй като полицията е единствената институция която обикаля. Хората ни споделят  всякакви проблеми. За наша радост няма сигнали за престъпления или укрити престъпления. Тази организация тече от година и половина и няма случай, в който да не е реагирало за кражба например. Най-често хората поставят проблеми, касаещи и дейността на други структури – например спорове за земеделски земи, състояние на пътищата, че се кара по-бързо по селата. Същевременно във всяко село кметовете искат повече полиция. Всички искат да има по-голяма полицейско присъствие, защото това кара хората да се чувстват спокойни и сигурни. Има служители, които дори носят хапчета на хората, помагат им за издаване на лични карти. Всеки район има специфични проблеми. В Баните например, са мечките и вълците, които нападат животните им. Ние обаче имаме такава организация, че след като представят какъвто и да е проблем, например за кучетата, екипът изготвят докладна записка до началника и се изпраща сигнално писмо до кмета на общината, за да се предприемат някакви действия.

„Фокус“: Има ли постоянно полицейско присъствие в по-големите села в област Смолян?

Ст. комисар Николай Димов: В Момчиловци има двама младши полицейски инспектори, които са на място и изключително добре се възприемат от местното население. Момчиловци е едно от най-големите населени места, служителите ни там имат полицейски автомобил, имат приемна. Идват веднъж в седмицата на оперативка в Смолян, а през останалото време са там денонощно. С тях покриваме е съседните села около Момчиловци. Преди години е имало и в Широка лъка.

„Фокус“: Споменахте, че има незаети места в дирекцията, търсите ли още кадри?

Ст. комисар Николай Димов: Имахме една конкурсна процедура и назначихме 13 служители и сега са 37 незаетите места. Обявяването на конкурси обаче става със заповед на министъра. Политиката е такава, населението също намалява. Предстои да се обяви конкурс за попълване на още 10 бройки, но и всяка година има голямо текучество. Напускат по 10-15 човека от Дирекцията на година, като се местят в други градове и дирекции. Назначаването на нови служители обаче става след конкурс обявен от министъра, министерството ги разпределя, то е обвързано и с обучаващите центрове. Има доста места за полицаи в цялата страна към момента, но няма как да ги назначат наведнъж, защото не могат да преминат обучение. Така че поетапно и пропорционално във всички дирекции върви този процес. Попълва се щата, но това не е един от проблемите на дирекцията. През 2016 и 2015 година беше много зле, защото през 2014 година общо 94 човека са излезли от дирекцията в Смолян, това е почти 1/5 от състава. Поетапно обаче се позапълни, това сега не е от най-тежките проблеми. Сега като имаме горива да обикаляме е друго. Полицейските услуги са достъпни за хората. Нашите служители ходят сред хората и отношенията между хората са съвсем други в Родопите. Има симбиоза между много организации в Смолян и тя често се дава като пример за добро взаимодействие между организациите и затова районът ни е толкова спокоен.

Нели ГЕРГЬОВСКА