Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: Палежите са сред най-трудните престъпления за разследване, но разкриваемостта им за областта е над средната за страната

Снимка: ОДМВР - Смолян

Палежите са едни от най-трудните за разследване престъпления. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян ст. комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян. „Ние разследваме както пожари с данни за умишлени палежи, така и всички, които са със значителни щети или е имало опасност огънят да се разпространи и да засегне и друго имущество на значителна стойност. За тях образуваме досъдебни производства“, поясни ст. комисар Димов.

Той припомни, че през миналата година в Борино е имало два палежа, за които е установено, че са предизвикани умишлено. Извършителят е установен, но делото още не е минало през съда. „При двата палежа в Борино имаше и напрежение сред хората, тъй като единият беше на офиса на ДПС“, уточни ст. комисар Димов. Той отбеляза, че има и други пожари в област Смолян, които още се разследват. „При пожари със запалено имущество на значителна стойности и когато пожаро-техническата експертиза, където не може да установи по категоричен начин дали е техническа неизправност или друга причината се разследват. Разкриваемостта на този вид престъпления за област Смолян е над средната за страната, но като цяло в България е ниска. В повечето случаи следите са унищожени и по категоричен начин не може да се установи причината“, каза още ст. комисар Димов.

Нели ГЕРГЬОВСКА