Ст. комисар Николай Хаджиев, ОДМВР – Благоевград: В 90 % от случаите моторните превозни средства се крадат, за да бъдат продадени на части  

Благоевград. В 90 % от случаите моторните превозни средства се крадат, за да бъдат продадени на части. Това каза на брифинг старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Знаете, че бизнеса с части втора употреба процъфтява, затова се крадат автомобили, които се разглабят в рамите на ден – два, след което се продават. Там, където има идентификационни номера, те се заличават и следите се прикриват“, допълни ст. ком. Хаджиев.

Той отбеляза, че за месец април 2019 г. няма регистриран нито едно откраднато моторно превозно средство в Област Благоевград, спрямо 2 за месец март. „От началото на този месец вече имаме регистрирани 3 кражби на автомобили. Смея да твърдя, че колегите работят активно. Подобен вид деяния не се извършват от местен контингент. Посегателствата спрямо МПС се извършват от лица, които идват от други части на страната. Тъй като Област Благоевград се намира на автомагистрала „Струма“ идва, крадат кола и изчезват“, каза още ст. ком. Хаджиев. Той припомни, че през зимните месеци в Банско е бил завишен подобен вид престъпления, но в рамките на 1 – 2 седмици проблемът е бил решен от страна на органите на реда. „За съжаление атаките са поетапни“, отбеляза ст. ком. Хаджиев.

Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград коментира, че продължават действията по превенция на битовата и конвенционалната престъпност, като се реализират съвместни операции с дирекция „Жандармерия“. „Имахме 2 такива през изминалия месец, през месец май също продължаваме“, допълни ст. ком. Хаджиев. Той уточни, че в рамките на тях се извършват проверки на лица от криминалния сектор, на моторни превозни средства, на заложни къщи, на места за изкупуване на черни и цветни метали, профилактика на криминално проявени лица. „Мобилните екипи, които са към ОД на МВР – Благоевград също посещават малките населени места, като всеки месец се публикува график, чрез който населението може да се ориентира кога при тях ще има такива срещи“, заяви ст. ком. Хаджиев.

Ливия НИНОВА