Ст. комисар Стефчо Банков, МВР: Едно длъжностно лице е задържано за схема с фалшиви регистрации на товарни автомобили във Велико Търново

Велико Търново. Едно длъжностно лице е задържано за схема с фалшиви регистрации на товарни автомобили във Велико Търново. Това каза по време на брифинг зам.-началникът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Стефчо Банков, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Той уточни, че служител на МВР е основното лице, което е допуснало да бъдат извършени закононарушения. По думите на старши комисар Банков на този етап не може да се говори за престъпление, тъй като все още се извършват процесуално-следствени действия.

„Длъжностното лице е оказало въздействие на подчинените му служители да осъществят по-бърза и безпроблемна регистрация, като игнорират служебните си задължения по отношение на въпросните МПС. Следва да се има в предвид, че сроковете, в които установихме деянието са много кратки. Работим по разследването на още служители на КАТ-Велико Търново, които най-вероятно подпомагат дейността на това длъжностно лице. Дирекция „Вътрешна сигурност“ ще предостави на министъра на вътрешните работи допълнителна информация и предложение да бъде извършена допълнителна проверка както на територията на КАТ-Велико Търново, така и на още три структурни звена от „Пътна полиция“, находящи се на територията на Централна България, за които също имаме съмнения, че е възможно да осъществяват подобни регистрации. На този етап няма данни за организирана престъпна група в област Велико Търново“, каза ст. комисар Банков.

Директорът на ОДМВР-Велико Търново ст. комисар Димитър Машов даде повече информация за случая и обясни, че в търновската дирекция е получена информация, че предстои да бъдат регистрирани 15 товарни автомобила и 15 ремаркета като същите фиктивно ще бъдат транспортирани и до КАТ.

„Автомобилите реално не са на територията на страната. Създадена е незабавна организация и съвместно с колегите от дирекция „Вътрешна сигурност“ под надзора на Окръжна прокуратура са започнали оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Първоначално в „Пътна полиция“-Велико Търново се явяват четири товарни автомобила, заедно с четири ремаркета, на които е направена регистрация. Автомобилите излизат от „Пътна полиция“, след което регистрационните им табели са свалени и са поставени други, които са транзитни и два от тях отново отиват в „Пътна полиция“-Велико Търново, за да бъдат регистрирани. Отново са им поставени регистрационни табели и в момента, в които са потеглили незабавно са били установени, спрени са и е уведомена Окръжна прокуратура, след което са започнали и процесуално-следствени действия по доказване престъпната дейност на лицата. Установено е, че въпросните регистрационни табели, които са монтирани на товарните автомобили, са за други автомобили, които към настоящия момент ги е нямало. Образувано е незабавно следствено дело“, каза ст. комисар Машов.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов заяви, че с оглед установеното Прокуратурата е образувала досъдебно производство, което в момента събира доказателства по отношение на лицата, които си служат с табели на регистрационни номера, които не са издадени за съответното превозно средство.

„Провеждаме и разследване по смисъла на чл. 282 от Наказателния кодекс, с оглед на установеното, че длъжностно лице е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения с цел да набави за търговско дружество облага, която се изразява в регистрация на МПС, което се намира извън територията на страната. Длъжностното лице не е имало право да издаде временни транзитни номера за МПС, които се намират извън територията на страната. Това е било напълно ясно на длъжностното лице, което е издало транзитните номера с оглед представения договор, в който е посочено, че товарните автомобили ще бъдат предаден в град Гент, кралство Белгия. Установено е и, че длъжностното лице е пропуснало да изпълни служебните си задължения в процесда на регистрацията на моторното превозно средство, тъй като съгласно действащото законодателство и вътрешно-ведомствените нормативи в МВР всяко МПС при първоначална регистрация трябва да бъде сверена номера на рамата и на двигателя. Такова изключение се допуска само при нови превозни средства, които са доставени от официален дилър на марката на територията на Република България. Отделно от това за тази регистрация липсват и няколко документа. Най-важните документ е фактурата дали е заплатено това превозно средство“, уточни прокурор Христов и допълни, че схемата е свързана с транспортна фирма, която действа на територията на област Велико Търново.

Рени АТАНАСОВА